Вицепремиерот Фатмир Битиќи се сретна со европратеникот Кристијан Сагарц

Вицепремиерот Фатмир Битиќи се сретна со европратеникот Кристијан Сагарц

Заменикот на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денеска беше домаќин на делегација предводена од Кристијан Сагарц, европратеник од Австрија и известувач во сенка за Република Северна Македонија во Европскиот парламент.

За време на средбата, пред делегацијата во која учествуваа и неколку австриски бизнисмени беа претставени инвестициските потенцијали на Република Северна Македонија, со посебен акцент на можностите во делот на обновливи извори на енергија и производство.

Вицепремиерот Битиќи ги потенцираше одличните економски односи со Австрија и ја реафирмираше спремноста на македонската Влада за интензивирање на соработката во делот на „ниршоринг“ и зајакнување на синџирите на снабдување.

Истовремено, Битиќи се заблагодари на придонесот на Република Австрија во евроинтегративниот процес на Република Северна Македонија и изрази уверување дека македонските власти се силно посветени во реализација на реформските процеси кои се дел од евроинтеграцискиот пат.

Европратеникот Сагарц ја истакна спремноста за политичка и економска поддршка во европската интеграција на Република Северна Македонија и истакна дека австриската Влада ќе продолжи да биде силен промотор и партнер на Северна Македонија и останатите земји од Западен Балкан.

Прочитајте повеќе

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Прв работен ден за новата Влада – резултати или само ротација на кадри?

Новата власт, која најавува видливи резултати, економијата и животниот стандард на граѓаните ги стави меѓу …