Владата денеска ќе ја одржи редовната 50-та седница

Владата на Република Северна Македонија денеска ќе ја одржи редовната 50-та седница со повеќе точки на дневниот ред од својата програма за работа и од интерес на граѓаните.

На предлог на Канцеларијата на Претседателот на Владата, на седницата ќе биде разгледан Извештајот за процесот на пилотирање на новиот модел за проценка на дополнителна образовна, здравствена и социјална поддршка на дете и младинец, базиран на Меѓународната класификација на функционирањето (МКФ), како светски стандард за класификација, одобрена од Светската здравствена организација во 2001 година.

На седницата, на дневен ред за разгледување се наоѓа и Предлог-законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк.

На оваа седница на Владата е и Информацијата за состојбата со аерозагадувањето и потребата од продолжување на процесот на замена на нееколошки горива во јавните објекти во Република Северна Македонија поднесена од Министерството за животна средина и просторно планирање.

На денешната редовна седница, која ќе се одржи преку видеоконференциска интернет врска ќе биде разгледана и Предлог-програмата за рамномерен регионален развој за 2021 и 2022 година, предложена од Министерството за локална самоуправа.

Прочитајте повеќе

Гир и европските амбасадори во посета за поддршка на Фондација Метаморфозис

Проверувачите на факти играат витална улога во заштитата на демократијата и во обезбедувањето пристап на …