Влада

Владата ќе продолжи да „претерува“ со почитувањето и обезбедувањето на работничките права и со социјално-економска поддршка на работниците

Соопштение на Владата на РСМ

Владата на Република Северна Македонија го почитува основното право на синдикалното организирање и правото на протест, вклучително и вчерашниот протест на Конфедерацијата на слободни синдикати.

Но, Владата смета дека јавноста треба да знае дека ништо од она што е изнесено за време на протестот, а и во медиумските настапи на дел од синдикалното лидерство ниту најмалку не одговара на реалноста и на мерките и политиките што актуелната Влада ги донесе и ги спроведува во интерес на работниците.

Во сите мерки на Владата за ублажување и за елиминирање на социјално-економските последици од пандемијата, на прво место без исклучок беа работниците и зачувувањето на работните места.

Оваа Влада уште во 2017 година на сосема нови и партнерски основи го постави социјалниот дијалог, а во текот на справувањето со КОВИД-19 пандемијата покажавме дека можеме и да го надградиме: за сите одлуки коишто ги засегаат работничките права од самиот почеток се консултираат сите чинители, стопанството, синдикатите, граѓаните.

За неполни четири години минималната плата од 9.000 денари достигна повеќе од 15.000 денари и нема сектор во кој работниците земаат плата под минималната како што беше пред 2017 година. Тоа е повеќе од 6.000 денари месечно по лице или дури 72.000 денари повеќе за секој работник на годишно ниво.

Воспоставивме систем според кој минималната плата редовно ќе расте согласно економските позитивни текови. Тоа ниту една претходна влада не го направила.

Во основното и средното образование платите се зголемени за 2.100 денари, а во високото за 3.200 денари.

Со предложените измени ќе им биде трансформиран работниот однос од определено на неопределено време на околу 3.000 наставници во основните и средните училишта.

Претходно, наставниците и стручните соработници беа неколку пати вработувани на јавни огласи на определено време, пред да ги исполнат условите за трансформација на работниот однос. Стравуваа дали ќе им се продолжи работниот однос секоја наредна учебна година.

Во одбраната, примањата на еден професионален војник пред 2017 година беа околу 20.000 денари, а сега со двете покачувања на платите од вкупно 16 проценти и доделувањето на надоместокот за закупнина од околу 8.000 денари, месечните примања се над 30.000 денари.

Основната плата на лекарот специјалист ја зголемивме за 40%, на медицинските сестри помеѓу 20% и 23% на медицинските сестри на клиниките. На општите лекари за 25%, а на здравствени соработници за 15%.

Социјалните работници денес добиваат плата повисока во просек за 6.700 денари во однос на 2015 година, а платата на воспитувачките во споредба со истиот период е зголемена за скоро 5.000 денари

Во земјоделството како гранка, освен што ја изедначивме минималната плата во овој сектор како и кај сите останати, платите се зголемени за 4.600 денари.

Преку субвенционирањето на придонесите на фирмите за зголемувањето на платите на работниците до 6.000 денари, околу 200.000 вработени во реалниот сектор добија поголеми плати.

Историската неправда кон стечајните работници се реши за околу 12.000 лица кои добиваат месечен надоместок од 8.000 денари до нивното пензионирање, а се планира и нов Закон кој ќе опфати дополнителни лица од оваа категорија на граѓани.

Економско-социјалниот совет е отворен дури и за оние синдикати кои не се репрезентативни. Дури и Конфедерацијата на слободни синдикати не е репрезентативен синдикат, а сепак е вклучена во работата на трипартитниот Економско-социјален совет.

Конфедерацијата на слободни синдикати е дел од работната група во отворениот и инклузивен процес на креирање на новиот текст на Предлог-законот за работните односи и тоа е вистинското место за да ги искажат и да се залагаат за своите ставови со аргументи.

Недела ќе биде неработен ден, а оние работници кои ќе работат во недела поради неможноста да се прекинат технолошко-производствените процеси и услуги, ќе добијат гарантирано зголемена дневница – нешто што претходно многу ретко се почитувало, а сега тоа ќе биде ставено во самиот Закон за работните односи и ќе мора да се спроведува.

Не е вистина дека откази се делат на синдикални лидери. Тоа го правеше Владата предводена од 11-годишниот режим, а денес доколку некој прекрши законски одредби кои ги штитат работниците ќе одговара пред пред судот на правдата.

Во таа насока ако пораката на Конфедерацијата на слободни синдикати порачува дека се претерало, тогаш – да, оваа Влада ќе продолжи да „претерува“ со почитувањето и обезбедувањето на работничките права и со социјално-економска поддршка на работниците.

Прочитајте повеќе

Апел на СВР Битола за безбедно одбележување на полуматурските и матурските прослави

Апел на СВР Битола за безбедно одбележување на полуматурските и матурските прослави

Во интерес на безбедноста на сите граѓани, а посебно за безбедно прославување на матурските и …