воз возови

Возовите не сообраќаат, железничарите бараат плата за април

Патничкиот и товарниот железнички сообраќај во земјава од утрово е во прекин поради неисплатената априлска плата на вработените во Железници на РСМ-Транспорт. Вработените од подружницата влеча на возови во депото Лисиче престанаа со извршување на работните обврски, пa утрово од 8 часот прекинат e железничкиот сообраќај.

Железничарите бараат да им се исплаќа платата во согласно со договорениот период, и тоа вториот дел од платата најдоцна до 25-ти во месецот.

Инаку, во државното железничко претпријатие постојано има штрајкови. Последен пат, дури 12 дена штрајкуваа железничарите во април годинава, а истиот беше прекинат откако им беше исплатен вториот дел од платата за февруари.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Фридом Хаус: Назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија

Фридом Хаус: Назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија

Северна Македонија покажува назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата. Овие се клучните …