За набавка на амбулантните возила, Филипче се повикува на стандард кој не постои

За набавка на амбулантните возила, Филипче се повикува на стандард кој не постои

Набавката на 12 амбулантни возила за Итната медицинска помош, и дистрибуција на шест од нив само во Скопје, е врз основа на критериумот дека „за 50 илјади жители треба да има едно амбулантно возило“.

За овој критериум, Министерството за здравство и медиумите се повикуваат на Светската здравствена организација (СЗО), но никој не го објави документот од каде е изваден тој стандард, пишува „Порталб.мк“.

Според текстот, Министерството за здравство нема критериум по кој се врши распределба на возилата на Итната медицинска помош.

„Порталб.мк“ веќе подолго време го истражува начинот на функционирање на службата за Итна медицинска помош во Македонија и во други земји, но не наишле на никакви критериуми во врска со распределбата на амбулантни возила по број на жители.

„Според препораките на Светска здравствена организација, на 50.000 луѓе мора да има едно возило на Итна медицинска помош. До сега во Градот Скопје имало шест возила. Со оваа набавка, се обезбедуваат дополнителни шест возила, со што капацитетот на Итната медицинска помош ќе се зголеми за 100 проценти, но, исто така ќе се исполнат и стандардите на СЗО“, рече министерот за здравство, Венко Филипче.

Од него се бара, јавно да објави дека набавката на 12 амбулантни возила на Итната помош е заснована на критериум што не постои и да одговори дали е направено претходно тестирање од Министерството за здравство за состојбата на службата за Итна медицинска помош, и на кое ниво се забележани пропустите.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Едни од најчестите индикатори на климатските промени се надминувањата на екстремните температурни вредности, а УХМР …