За прв пат во Македонија се планира воведување „ветинг“

За прв пат во Македонија се планира воведување „ветинг“

Процесот на проверка на интегритетот, работата и професионалноста на вработените или т.н. “ветинг ќе се спроведе за прв пат во Македонија. Овој процес ќе започне во Министерството за внатрешни работи, а работните групи започнаа со подготовките.

Работната група за “ветинг во МВР, во четвртокот ја одржа својата прва интерна средба, која беше затворена за јавноста. Според МВР, првата средба била од техничка природа, по што планираат да организираат разни настани со цел да ги известат граѓаните за текот на процесот.

“Ветингот, или контролата на вработените во институциите, мора да биде добро подготвен, да има соодветна правна основа врз која точно траба да се знае кој како ќе се вклучи и начинот како ќе се спроведе контролата , вели Слаѓана Тасева од Транспаренси Интернешнл за РЕЛ, која е член на работната група за “ветинг во полицијата.

Додека претставниците на МИА се во треска за тоа кој ќе излезе чист, а кој не, експертите ја разгледуваат идејата за “ветинг и во судството, па дури и во политиката.

Според нив, за спроведување на ветинг, прво треба да се направат анализи и прогнози, да се обезбеди програма за тоа како ќе се спроведе процесот, да се обезбедат средства, да се подготват институциите, а потоа да се започне со имплементација. Тие даваат 8 препораки за институциите што треба да го спроведат ветинг”.

Најчувствителната област е судството, бидејќи сè уште не е расчистено со влијанијата од страна на партиите. Оваа состојба со години е истакната во извештаите на меѓународните и домашните институции и организации.

 ”Ветингот е процес кој служи за разрешување на јавни службеници кои немаат интегритет во исполнувањето на нивните должности и со тоа да се врати довербата на јавноста во работата на државните институции. Како по правило, процесот на ветинг се врши со контрола на некое лице пред да му биде понудена работа. Во зависност од работното место или проектот, процесот на верификација може да се базира на контрола на вештини, личност, имот или било кој друг фактор поврзан со целта на “ветингот”.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Изборна битка во петка и шестка за две пратенички места

Изборна битка во петка и шестка за две пратенички места

Гласачите во седум избирачки места во две изборни единици ќе одлучуваат можеби и за преструктуирање …