Битиќи: Економските мерки даваат резултат, инфлацијата доаѓа на ниво како пред кризата

Битиќи: Економските мерки даваат резултат, инфлацијата доаѓа на ниво како пред кризата

  • Економските мерки на Владата даваат резултат, последниот месец инфлацијата од 3.5% е речиси на ниво како пред кризата, рече денеска потпретседателот на СДСМ и вицепремиер за економски прашања Фатмир Битиќи во „Утрински печат“.
  • Мерките што ги преземаме даваат резултат. Кажавме дека до крајот на годината ќе ја завршиме на висина со скоро исто ниво на инфлација како што имавме и пред кризата. 3.5% последната инфлација, последниот месец. Минатата година во октомври инфлацијата беше 19.8 отсто, со што намалувањето на само 3,5 е сериозно. За година дена да стигнете до 3.5% значи дека има сет на мерки кои се преземаат за да се спушти. Зголемувањето на цените во малопродажба е само 1% во последниот месец, тоа значи дека нема промена на цени, рече Битиќи.
  • Подготвуваме нов пакет мерки, пензионерите ќе бидат опфатени во овие мерки а и пензиите ќе продолжат да растат, рече Битиќи додавајќи дека за минимална пензија се прават последните анализи.
    Над 130 илјади пензионери во изминатите неколку години со мерките и политики на СДСМ се извлечени од сиромаштија и сега добиваат подостоинствени пензии, рече Битиќи.
  • Сите забораваме дека кога дојдовме во 2017 година, скоро повеќе од 240.000 добиваа пензии под 14.000 денари. Денес, имаме 106.000 пензионери кои добиваат пензии до 14.000 денари, а овие другите 130.000 веќе добиваат пензии скоро до просечна пензија. Значи 130 илјади пензионери се извлечени и сега добиваат подостоинствени пензии, рече потпретседателот на СДСМ и вицепремиер за економски прашања, Фатмир Битиќи.

Прочитајте повеќе

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Едни од најчестите индикатори на климатските промени се надминувањата на екстремните температурни вредности, а УХМР …