кејт брнз

Брнз: Законот за попис е важен чекор

Амбасадорката на САД во Скопје, Кејт Мари Брнз во интервју за Гласот на Америка изјави дека е многу среќна што Законот за попис поминал во Парламентот, особено бидејќи добил поддршка од два опозициони партнери и владината коалиција.

„Ова е важен чекор. Северна Македонија немала попис речиси 20 години, а тоа се одрази врз процесот на водење на политиките, бидејќи точните податоци за населението се важен дел во планирање на иднината. Очекуваме дека Владата ќе осигура пописот да го направат професионалци, што ќе обезбеди информации кои ќе ѝ помогнат на државата во однос на иднината“, истакнува Брнз.

Таа додава и дека САД се разочарани од ветото на Бугарија поради бројни причини, а пред се затоа што веруваат дека Северна Македонија била подготвена да го почне процесот на отворање и затворање на поглавјата со ЕУ. Според неа, ветото носи ризик не само за Северна Македонија, туку и за ЕУ, како и за прашањата поврзани со процесот на проширување во целина.

„Важно е билатералните разговори да продолжат во некоја форма, а мислам дека тоа го препознаваат двете страни. Се надевам дека тие дискусии ќе продолжат на конструктивен начин и на соодветен начин за двете држави, и во инетрес на двете држави“, порачува Брнз.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Ковачевски: Пензиите ги зголемивме на историско ниво, има 100 милиони евра повеќе за 2024 и антикризни мерки

„Оваа Влада покажа како се зголемуваат пензиите на системски начин. Донесовме решение за зголемување на …