Царовска: Учениците од најрана возраст треба да научат да препознаваат и да дејствуваат против сите форми на насилство

Царовска: Учениците од најрана возраст треба да научат да препознаваат и да дејствуваат против сите форми на насилство

Насилството не смееме да го премолчиме. Сите заеднички треба да дејствуваме. Затоа, со новата Концепција, кај учениците уште од најрана возраст развиваме свесност и ги учиме да ги препознаваат и гласно да зборуваат против сите форми на насилство, вклучувајќи го и насилството врз девојчињата и жените, порача министерката за образование и наука, Мила Царовска на својот Фејсбук профил, приклучувајќи се кон одбележувањето на 16-дневниот активизам.

Царовска, која е и долгогодишна активистка во борбата и јакнењето на женските права, истакна дека МОН посветено работи низ образовниот процес за да ја подигне свесноста кај учениците за родово базираното, но и воопшто за сите други форми на насилство, што треба да придонесе за намалување и искоренување на насилството во сите сегменти на општеството.

„Постојаното гласно зборување и дејствување против родово базирано насилство ја зајакнува борбата и нé прави уште посилни и солидарни во добивањето на оваа важна битка, а одбележувањето на 16 дена активизам е само потсетник дека гласноста и преземањето конкретни активности се најмоќните оружја за искоренување на сите форми на насилство, дискриминација и нетолеранција“, напиша Царовска.

Од Министерството за образование и наука (МОН) истакнаа дека со воведувањето на новата Концепција, учениците низ образовниот процес треба да се стекнат со основните општествени вредности како што се толеранцијата, почитувањето на различностите и еднаквоста. Со реформските процеси, велат од МОН, учениците од најрана возраст учат да препознаваат и да дејствуваат против ненасилно однесување со што треба да придонесеме за намалување на насилството во општеството.

„Чекор напред во оваа борба е и повлекувањето на учебниците кои содржат родови стереотипи и поттикнуваат агресивност и понижување. Од оваа учебна година има нови наставни материјали кои ја унапредуваат родовата еднаквост и различностите“, велат од МОН.

Според ова министерство, позитивно влијание треба да има и воведувањето на сексуално образование во деветто одделение, како и јакнењето на стручните служби во основните и средните училишта кои ќе работат на заштита на менталното здравје на учениците и на наставниците.

Прочитајте повеќе

Конститутивната седница на Собранието ќе се закаже на 28 мај

Конститутивната седница на Собранието ќе се закаже на 28 мај

Дневниот ред на конститутивната седница, според Деловникот, ќе има три точки односно избор на Верификациона …