Десетици милиони луѓе страдаат од долготраен Ковид

Десетици милиони луѓе страдаат од долготраен Ковид

Може да има над двесте симптоми, а тежината на болеста варира. Сите овие појави се нарекуваат „долг Ковид“. Една студија вели дека околу десет проценти од оние што прележале корона имаат подолготрајни тешкотии.

Најмалку десет проценти од лицата кои прележале корона имаат долготраен Ковид, се наведува во нова студија во списанието Nature . Тоа значи дека околу 65 милиони луѓе ширум светот страдаат или претрпеле долгорочни последици од инфекцијата со корона.

Терминот „долг Ковид“ се однесува на сите симптоми кои се појавуваат четири недели по инфекцијата со корона или сè уште се присутни.

Некои од симптомите се исцрпеност, отежнато дишење, проблеми со концентрацијата или мускулна слабост. Според студијата, досега се идентификувани повеќе од 200 симптоми, често со различна тежина. Тие можат да влијаат на срцето, белите дробови, желудникот и цревата, па дури и на гениталиите.

Корона вирусите, според една студија, можат да ја нападнат „критичната инфраструктура“ во нашето тело и да предизвикаат долгорочна штета. Дополнително, прелиминарните резултати од студијата покажуваат дека ризикот од долгорочна коронoвирусна инфекција е ист и по втората или третата инфекција со вирусот, кај лицата кои првиот пат поминале без долгорочни последици.

протест Бундестаг
Неодамнешен протест пред Бундестагот: Луѓето погодени од долготраен Ковид симболично бараат подобра грижа

Можен синдром на хроничен замор 

Повеќето пациенти со пролонгиран Ковид се опоравуваат во рок од неколку недели или месеци. Сепак, Кармен Шајбенбоген, која го води Центарот за проучување на замор во берлинската болница Шарите, вели дека многу заболени се толку погодени што отсуствуваат од работа долго време или дури се врзани за кревет.

Долгорочниот Ковид, вели таа, се претвора во мијалгичен енцефаломиелитис познат како „синдром на хроничен замор“ кај некои. Оваа сложена болест, вели Шајбенбоген, може да биде предизвикана и од други вируси како што е обичниот грип.

Инфекцијата првично го нарушува клеточниот метаболизам. Притоа митохондриите, изворите на енергија на клетките, се оштетени. Телото потоа бара други начини за снабдување со енергија, но тие не се толку ефикасни.

Можни симптоми се значително намалена когнитивна способност, силна болка, нарушување на спиењето или екстремна слабост. Досега не беше можно да се третира причината за болеста. Лекарите, сепак, можат да ги ублажат симптомите.

Студијата покажува дека ваквите симптоми може да се појават по инфекцијата, и покрај вакцината против Ковид. Со други зборови, оваа студија не откри значајна разлика во ризикот од долгорочен Ковид кај вакциниранитеи невакцинираните.

Некои поранешни студии велат дека вакцинацијата благо го намалува ризикот од долгорочен Ковид за меѓу 15 и 41 процент.

Миа Диков од иницијативата „Долг Ковид Германија“ се разболе од корона пред речиси три години и оттогаш не е целосно здрава. „Итно ни треба подобра грижа. Има и пациенти кои не можат да станат од кревет“, вели таа.

Клиничката слика на синдромот на хроничен замор е позната одамна, вели таа. Сепак, таа додава дека оваа болест никогаш не била адекватно проучена.

Прочитајте повеќе

Страв и фрустрација во Иран по нападот врз Израел

Страв и фрустрација во Иран по нападот врз Израел

Светските лидери го осудија големиот ирански напад врз Израел, а многу Иранци се загрижени дека …