Министрите за внатрешни работи на Македонија и Бугарија на средба во Скопје

Министрите за внатрешни работи на Македонија и Бугарија на средба во Скопје

Македонскиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски и неговиот бугарски колега Иван Демерџиев денеска на работна средба во Скопје ќе ги договараат заедничките активности кои двете земји ќе ги преземат за обезбедување мирна и безбедна средина за прославата на 4 февруари – денот на раѓањето на револуционерот Гоце Делчев. Од Министерството за внатрешни работи информираа дека по завршувањето на средбата, нема да има изјави за медиумите, односно ќе биде издадено само соопштение. Средбата доаѓа откако на социјалните мрежи беа објавени информации дека во Скопје на чествувањето на 151-годишнината од раѓањето на големиот револуционер Гоце Делчев, се очекува да пристигнат организирани групи на бугарски државјани.

„Гоце Делчев“ под стража

По овие информации, пред три дена на социјалните мрежи од македонска страна започнаа да се организираат граѓани кои планираат да постават блокади на патиштата со цел да ги спречат бугарските државјани, кои најавија дека доаѓаат во Скопје на 4 февруари. Министерот Спасовски пред неколку дена посочи дека нема никаква потреба од какво било организирање на граѓаните за блокади на патиштата или ноќни стражи, затоа што, како што нагласи, тука се институциите на системот.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Германски медиуми: Изненадување – Милановиќ против Пленковиќ

Германски медиуми: Изненадување – Милановиќ против Пленковиќ

Германските медиуми штуро ја проследија кандидатура на Зоран Милановиќ за премиер. Но, нагласуваат дека Милановиќ …