Европратениците со високи признанија за усогласеноста на Северна Македонија со надворешната и безбедносната политика на ЕУ

Европратениците со високи признанија за усогласеноста на Северна Македонија со надворешната и безбедносната политика на ЕУ

Претседателот на Владата Република Северна Македонија Димитар Ковачевски за време на работната посета на Брисел оствари средба со пратеници во Европскиот Парламент, членови на парламентарната група на социјал-демократите.

На средбата, на која присуствуваше заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ, во фокусот на разговорот беше ситуацијата во Украина и целосната усогласеност на Северна Македонија со надворешната и безбедносната политика на ЕУ, во осудата на воената агресија во оваа земја, како и во однос на санкциите кон Руската Федерација.

Европратениците покажаа интерес и за предизвиците со кои се соочува Северна Македонија во справувањето со последиците од војната кои предизвикаа економска и енергетска криза.

Антикризните мерки и политиките на Владата во однос на овие прашања беа препознаени како прогресивни и развојни, и како мерки кои го штитат стандардот на граѓаните.

Премиерот Ковачевски оствари средба и со претседателката на групата на социјалдемократските партии во Европскиот Парламент Ираче Гарсиа Перез, на која беше изразена и силната поддршка за нашите заложби за креирање суштински дијалог со Бугарија.

Таа заложба, беше оценето, е сведоштво за посветеноста на Северна Македонија кон европските вредности и европската визија на земјата како единствен начин кој ќе донесе достоинствено решение во интерес на граѓаните на двете држави.

Прочитајте повеќе

Жешкото време носи и „жешки“ сметки за струја

Жешкото време носи и „жешки“ сметки за струја

Просечната дневна потрошувачка на електрична енергија во текот на јули се зголемила за околу 1.500 …