Газа

Гранатирана канцеларијата на ОН во Газа, има загинати и повредени лица

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) е длабоко вознемирена од прелиминарните извештаи за гранатирањето на комплексот на Обединетите нации (ОН ) во градот Газа, со кого Програмата на УНДП за помош на палестинскиот народ управуваше до 13 октомври кога персоналот на ОН ги напушти просториите, се вели во соопштението на УНДП, а во врска со нападот врз центарот на Обединетите Нации во градот Газа.

Гранатирањето, како што се вели во соопштението, резултирало со значителен број загинати и повредени лица, но не е наведена точната бројка.

На 6 ноември, УНДП објави дека неколку стотици луѓе кои барале засолниште влегле во комплексот на ОН во Газа, а има индиции дека овој број оттогаш значително се зголемил.

„Тековните настани проследени со смртни последици во овој конфликт се неприфатливи и ова мора да престане. Цивилите, цивилната инфраструктура и неповредливоста на објектите на ОН мора да бидат почитувани и заштитени во секое време. Меѓународното хуманитарно право, вклучително и принципите на дистинкција, пропорционалност и претпазливост, мора да се почитуваат и почитуваат“, се додава во соопштението на УНДП.

Програмата на УНДП за помош на палестинскиот народ беше воспоставена преку резолуција усвоена од Генералното собрание на ОН на 20 декември 1978 година, повикувајќи го УНДП „да ги подобри економските и социјалните услови на палестинскиот народ“.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Спасовски: Предлогот за Влада е без план во економијата и стратешките цели

Спасовски: Предлогот за Влада е без план во економијата и стратешките цели

Од она што денеска беше соопштено во јавноста при поднесувањето на предлогот за работа и …