Гувернерката Ангеловска-Бежоска им порача на бруцошите: Дигитализацијата ја обликува иднината на работните места

Гувернерката на НБРСМ, Анита Ангеловска-Бежоска им порача на студентите на Економскиот факултет при УКИМ дека е важно да се стекнат со вештини кои ќе им овозможат побргу да се вклучат во пазарот на работна сила, особено дигитални вештини. Гувернерката им се обрати на студентите по повод отпочнувањето на новата учебна година.

„Дигитализацијата ја обликува иднината на работните места“, рече Бежовска.

„Новите технологии создаваат нови работни места во областа на вештачка интелегенција, анализа на податоци, дигитален маркетинг, развој на бизнис, како и технолошки иновации во финансискиот сектор. Сите овие аспекти се поврзани токму со студиите кои вие ги одбравте“, додаде таа.

Гувернерката истакна дека во новото и динамично окружување се менуваат потребите за човечки ресурси на централните банки во согласност со промените во реалната економија и финансискиот сектор.

Во овој контекст, како што рече, сѐ повеќе доаѓа до израз и потребата од теоретско и практично познавање на квантитативни методи и модели, како основа за правилно конципирање на политиките на централната банка и остварување на нејзините основни цели – стабилноста на цените и финансиската стабилност.

„Како и досега, тимот на централната банка активно ќе биде вклучен во надополнување на вашите вештини и знаења, преку тематските предавања кои ги одржува на вашиот факултет и практичната работа која ја организираме во рамките на Народната банка“, истакна Ангеловска-Бежоска.

Народната банка и Економскиот факултет, во јуни годинава склучија меморандум со цел засилување на соработката со заеднички вложувања во истражувањата и креирање квалитетен кадар. Соработката се однесува и на конципирањето нови студиски програми, со активна вклученост на Народната банка во однос на знаењата и вештините во делот на монетарната и макроекономската политика и банкарскиот систем.

На настанот на Економскиот факултет, покрај гувернерката на Народната банка, се обратија и ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, проф.д-р Никола Јанкуловски, деканот на Економскиот факултет, проф.д-р Предраг Трпески и претседателката на Управниот одбор и извршна директорка на „ УНИ Банка“, Милка Тодорова.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

60 години од атентатот врз Кенеди: Поблиску до вистината?

Со децении, филмаџиите и писателите се обидуваа да ја откријат вистината зад атентатот на Џон …