Избори во БиХ - над 3,3 милиони гласачи бираат 518 функционери

Избори во БиХ – над 3,3 милиони гласачи бираат 518 функционери

Граѓаните од Босна и Херцеговина денеска гласаат на општите избори на кои бираат свои претставници на сите нивоа на власта – во државата, Федерацијата БиХ и Република Српска, односно треба да ја изберат следната влада, со мандат од четири години.

Во седум часот беа отворени нешто повеќе од 5.900 избирачки места, на кои својот глас околу 3,3 милиони граѓани ќе можат да го дадат до 19 часот.

На низ ќе се изберат 518 функционери на различни нивоа на власта.

Граѓаните гласаат за избор на тројца членови на Претседателството на Босна и Херцеговина, 42 претставници во Претставничкиот дом на Парламентот на Босна и Херцеговина, 98 претставници во Претставничкиот дом на Федерацијата на Босна и Херцеговина, 83 претставници во Народното собрание на Република Српска, претставници во собранијата на десет окрузи во Федерацијата Босна и Херцеговина и претседател и двајца потпретседатели на РС.

За овие функции се натпреваруваат нешто повеќе од 7.200 кандидати од 90 политички партии и 38 партиски коалиции, како и 17 независни кандидати.

Изборите се случуваат и во време на руската војна во Украина, која дополнително ја подели Босна и ги зголеми стравувањата од зголемување на превирањата за долгогодишните прашања во оваа балканска држава.

Босна останува поделена на бошњачка и хрватска федерација и претежно српски ентитет на Република Српска според условите на Дејтонскиот договор од 1995 година со кој заврши тригодишната војна во поранешната југословенска република, обележана со етничко чистење и бруталност.

Тоби Фогел, аналитичар од Западен Балкан и висок соработник на Советот за политика за демократизација, кој беше критичен за неуспесите на Западот во Босна, вели дека се сомнева дека гласањето ќе биде „трансформативно“.

„На крајот на краиштата, проблемите во Босна не се поврзани со тоа кој е на власт и кој е во опозиција, туку со тоа како е структурирана моќта и примената на структурата на моќта. Тоа се структурни проблеми кои се навраќаат на Дејтонскиот мировен договор и уставната поставеност што ја содржат“, рече тој.

Сепак, тесната трка меѓу етнички распределените места на трипартитното федерално претседателство, вклучително и невиден предизвик за местото на мнозинството Бошњаци, најавуваат интересен ден за гласање.

Голем дел од вниманието, исто така, ќе се фокусира на Република Српска и нејзиниот водач, Милорад Додик, кој поттикна забрзување на сецесионистичките напори на регионот со доминантно српско население.

Додик одржува блиски врски со соседна Србија и со Русија за дипломатска и друга поддршка за да се спротивстави на федералната структура на Босна и меѓународниот притисок.

Соединетите Држави објавија санкции против Додик во 2017 година и повторно во јануари поради неговите сецесионистички напори.

Извор: Радио Слободна Европа

Прочитајте повеќе

Уапсена директорката на Агенцијата за спречување на корупцијата на Црна Гора

Уапсена директорката на Агенцијата за спречување на корупцијата на Црна Гора

Специјален полициски тим, по наредба на Специјалното државно обвинителство на Црна Гора, на 17 април …