Над 500 компании ќе бидат вклучени во дуалното образование во учебната 2023/2024 година

Над 500 компании ќе бидат вклучени во дуалното образование во учебната 2023/2024 година

На денешната седница Владата ја разгледа и усвои и Информацијата за дуално образование, предложена од Министерството за образование и наука.

Согласно заклучоците, се очекува Економско – социјалниот совет, да даде конкретни предлози за стимулирање на компаниите, вклучени во процесот на дуалното образование.

Во учебната 2022/2023 година, според Информацијата од Министерството за образование и наука, дуално образование се реализира во 61 средно стручно училиште низ државава, во 225 паралелки со 2.763 запишани ученици и во соработка со 450 компании.

Во Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2023/2024 година, предвидено е зголемување на бројот на дуални паралелки и соработка со над 500 компании.

Проектот за дуално стручно образование, којшто се води по германски терк, официјално започна од  септември, 2017 година, а целта е придонес кон зголемување на вработливоста на младите и продуцирање кадри со соодветни вештини и компетенции, оспособени да влезат на пазарот на трудот, веднаш по завршување на средното стручно образование. Со ова се постигнува и намалување на јазот помеѓу понудата и побарувачката на работна сила на пазарот на труд.

Прочитајте повеќе

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Премиерот Мицкоски најави 250 милиони евра од кредит од Унгарија за бизнисот, македонските стопанственици го …