Болница Битола

Надзор во битолската болница по смртта на новороденчето, директорот поднесе оставка

Државниот санитарен и здравствен инспекторат извршува вонреден инспекциски надзор, а Комисијата за стручен надзор е задолжена да го направи надзорот за текот на лекувањето на починатото новороденче.

Директорот на Клиничка болница Битола, д-р Александар Обедниковски, утрово од морални причини поднесе неотповиклива оставка до Министерството за здравство.

Тој оставката ја најави уште вчера, а денеска беше поднесена и официјално, а истата следува откако во битолската болница на Одделението за гинекологија почина новороденче.

Денеска, Државниот санитарен и здравствен инспекторат извршува вонреден инспекциски надзор, а Комисијата за стручен надзор е задолжена да го направи надзорот за текот на лекувањето на починатото новороденче.

Министерот за здравство, Фатмир Меџити, вчера ја посети Клиничката болница Битола за да увиди што се случило и се сретна со родилката на која ѝ изрази сочувство.

Претходно, д-р Обедниковски, објави дека починатото новородено доживеало брадикардија за време на породувањето, што довело до неговата смрт.

Прочитајте повеќе

Фондацијата Метаморфозис со конкурс за годишна награда „Илија Жупаноски“ за справување со дезинформации

Ќе бидат доделени две годишни награди во две категории: Најдобар новинарски труд, односно стручен труд …