Нова македонистичка катедра и нов лекторат по македонски јазик на престижниот Анкарски универзитет

Нова македонистичка катедра и нов лекторат по македонски јазик на престижниот Анкарски универзитет

Постигнат е успех од историско значење за македонистиката. Започнуваат со работа нова македонистичка катедра и нов лекторат по македонски јазик на странски универзитет – на престижниот Анкарски универзитет во Турција, информираат од Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Како што е наведено, со новоотворената катедра и лекторатот по македонски јазик, започнува нова успешна приказна за афирмацијата на македонскиот јазик, литература и култура во светот, нешто што е од големо значење и за нацијата и државата.

„Салата на Факултетот за јазици, историја и географија на Анкарскиот универзитет беше мала за да ги собере сите кои беа заинтересирани да го проследат првиот промотивен час по македонски јазик. Ова е конкретна потврда дека нашите залагања веќе даваат забележливи резултати во развивањето на македонистичките студии во странство“, наведено е во соопштението.

Оттаму велат дека во период кога во глобални рамки се стравува дека хуманистиката, а во нејзини рамки и филологијата запаѓаат во криза заради намалениот интерес за студирање, се случува зголемување на интересот за македонистиката на повеќе странски високообразовни институции.

„Јасна е потребата од воведување македонистички студии и на универзитети на кои претходно македонистиката не била присутна со одделен дел од студиските програми. Посебно онаму каде што веќе и има поголем број заинтересирани за изучување на македонскиот јазик, како што е во конкретниов случај, во Анкара“, истакнува директорката на Меѓународниот семинар, проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска.

Таа се заблагодарила на раководителката на Катедрата за македонски јазик, проф. д-р Мелахат Парс, за посветеноста и пожртвуваноста да се случи оваа македонистичка приказна.

„УКИМ и Анкарскиот универзитет сега се уште посилни“, нагласила Мојсова-Чепишевска.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Одлуката на надлежните следува откако родители реагираа на социјалните мрежи и негодуваа децата да бидат …