Обединетото Кралство најавува нов специјален претставник за Западен Балкан

Премиерот Борис Џонсон назначи Специјален претставник за Западен Балкан, како дел од континуираната посветеност на Обединетото Кралство на стабилноста и просперитетот во регионот, информираат од Амбасадата на Обединетото Кралство во Скопје.

Сер Стјуарт Пич ќе ја преземе оваа улога откако се повлече од функцијата Претседавач со Воениот комитет на НАТО на почетокот на оваа година, улога што ја извршуваше од 2018 година. Претходно беше Началник на Генералштабот на Обединетото Кралство.

Како специјален претставник на премиерот, Сер Стјуарт ќе работи со лидерите од Западен Балкан, и други претставници од регионот, како и со нашите сојузници од САД и Европа во поддршка и зајакнување на регионалната стабилност, информираат од Амбасадата.

„Неговата работа, исто така, ќе вклучува промовирање на силни демократски институции и отворени општества, помагање во справувањето со сериозниот и организиран криминал и други заеднички безбедносни предизвици, како и поддршка во решавањето на наследените прашања како што се воените злосторства и исчезнатите лица“, се наведува во соопштението на Амбасадата на Обединетото Кралство.

Поврзано со последното, Обединетото Кралство, исто така, ќе продолжи да ја предводи работата во врска со унапредувањето на родовата еднаквост и спроведувањето на иницијативата за спречување на сексуалното насилство во конфликтите.

Во Босна и Херцеговина (БиХ), ангажманот на Сер Стјуарт ќе биде поддршка на ангажманот на меѓународниот Висок претставник, Кристијан Шмит, кој продолжува да ја има целосната поддршка од Обединетото Кралство. Во Србија и Косово, ќе работи со нашите партнери во поддршка на Дијалогот помеѓу Србија и Косово, потпомогнат од ЕУ.

Високиот претставник предупреди дека Босна и Херцеговина се соочува со најголемата егзистенцијална закана од нејзиниот повоен период и дека постои реална перспектива за натамошна поделба и конфликт. Заедно со меѓународните партнери, Обединетото Кралство работи на справување со сите закани по стабилноста во согласност со Дејтонскиот мировен договор, кој го поткрепи 26-годишниот тешко стекнат напредок во Босна и Херцеговина. Обединетото Кралство, исто така, помага во решавањето на другите регионални предизвици, вклучително и поддршката за нормализација на односите меѓу Србија и Косово и борбата против организираните криминални групи. Обединетото Кралство ќе игра важна улога, во непосредна соработка со владите во регионот и нивните меѓународни партнери.

„Обединетото Кралство е длабоко посветено на европската безбедност. Западниот Балкан ја доживува најголемата закана по неговата стабилност и безбедност во повеќе од две децении. Имаме одговорност да направиме сè што можеме за да ги зачуваме придобивките постигнати преку мир и дијалог – не можеме да дозволиме враќање кон насилството и поделбите од минатото. Големото искуство и експертиза на Сер Стјуарт ќе ги зајакне меѓународните напори за заштита на мирот и промовирањето на евроатланската интеграција во овој клучен регион“, рече премиерот Борис Џонсон.

„Назначувањето на Сер Стјуарт е јасен доказ за посветеноста на Обединетото Кралство на Западен Балкан како и на одбраната и промовирањето на слободата и демократијата во регионот. Со нетрпение очекувам да ги продлабочиме нашите економски и безбедносни врски со Западен Балкан и да работиме заедно во одвраќањето на малигните актери. Сер Стјуарт ќе игра клучна улога во тој наш ангажман“, рече министерката за надворешни работи Лиз Трас.

За политичката ситуација на Западен Балкан ќе се разговара на состанокот на министрите за надворешни работи на НАТО во Рига, а ќе биде и на агендата на состанокот на министрите за надворешни работи на Г7 во Ливерпул, кој беше најавен претходно во текот на оваа недела.

„Како амбасадор на Обединетото Кралство во Северна Македонија силно го поздравувам назначувањето на Сер Стјуарт Пич за Специјален претставник за Западен Балкан на Премиерот. Во непосредна соработка со британските амбасади во регионот Сер Стјуарт ќе работи со лидерите од Западен Балкан и со нашите сојузници во поддршка и зајакнување на регионалната стабилност. Неговото назначување е силен сигнал на континуираната британска посветеност на зајакнувањето на нашите врски со земјите од Западен Балкан и на безбедноста и просперитетот на овој важен регион. Со нетрпение очекувам да соработувам со него“, рече амбасадорката на Обединетото Кралство Рејчел Галовеј.

Извор:МЕТА

Прочитајте повеќе

Дали Србија чека шанса да го окупира северот на Косово?

Србија се вооружува, а нејзиниот претседател го фали трпението на Азербејџан кон Нагорно Карабах, пишува …