Одбележан патрон празникот на ООУ „Страшо Пинџур“ од с.Мало Коњари

Одбележан патрон празникот на ООУ „Страшо Пинџур“ од с.Мало Коњари

Основното училиште „Страшо Пинџур“ во населеното место Мало Коњари, денеска одбележа 106 години од раѓањето на својот патрон и 66 години од постоењето на образовната институција.
Пред новопоставената биста на народниот херој Страшо Пинџур, во дворот на училиштето во Мало Коњари, свежо цвеќе положи делегација од општинскиот Совет, како и претставници од истоименото училиште и Општинскиот одбор на Сојузот на борци.
Пред присутните на чествувањето, кое се одвиваше според протоколите за заштита од Ковид-19, свои обраќања имаа директорката на училиштето Ирена Кироска, претседателката на Советот на Општина Прилеп, Еленче Ташкоска, како и претседателот на прилепскиот огранок на Сојузот на борци, Круме Соколоски, кои се осврнаа на големото револуционерно дело на Страшо Пинџур, на неговиот несебичен придонес во НОБ и на инвестициите во училиштето.

Прочитајте повеќе

Новите министри седнуваат во фотелјите, Мицкоски ја презеде премиерската функција

Новите министри седнуваат во фотелјите, Мицкоски ја презеде премиерската функција

Игор Филков ја презеде функцијата министер за правда, Муцунски ќе патува за Луксембург, додека премиерот …