Општина Аеродром со засилени мерки за заштита од коронавирусот

Општина Аеродром со засилени мерки за заштита од коронавирусот

Во текот на вчерашниот ден градоначалникот на Општина Аеродром, Златко Марин, одржа координативен состанок во врска со состојбата со коронавирусот и превентивните мерки што ги презема Општината согласно со препораките на Министерството за здравство. Притоа беа донесени следниве заклучоци:

  • Воведување телефонска линија со бројот 070/297-140 на кој граѓаните ќе можат да побараат помош за набавка и достава на прехранбени производи и лекови. На истиот број е достапна и комуникација преку Вибер и Вацап.
  • Во соработка со Црвен крст формирање тимови за помош и поддршка на стари и изнемоштени лица, лица со попреченост и лица што се наоѓаат во самоизолација, за набавка на храна, средства за хигиена и снабдување со лекови.
  • Прскање на сите автобуски постојки, детски игралишта, спортски игралишта, рачките на контенерите со средство за дезинфекција.
  • Им се препорачува на управителите на станбените згради да почнат со дезинфекција на заедничките простории и лифтови на сите станбени згради на територија на Општина Аеродром.
  • Во целост да се почитуваат заклучоците, мерките и препораките од Комисијата за заразни болеси при Министерство за здравство и Владата на Република Северна Македонија.

Здравјето на граѓаните на прво место!

Прочитајте повеќе

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Одлуката на надлежните следува откако родители реагираа на социјалните мрежи и негодуваа децата да бидат …