Платформа за родова еднаквост: Бараме детална истрага и одговорност за случајот со родилката Јалдз Веапоска од Дебар

Платформа за родова еднаквост: Бараме детална истрага и одговорност за случајот со родилката Јалдз Веапоска од Дебар

Лекарската комора јавно да ги објави имињата на лекарите што биле дел од Комисијата за стручен надзор и да ја извести јавноста со детални информации според кои Лекарската комора не утврдила лекарски пропусти во случајот со родилката Јалдз Веапоска од Дебар, вклучително и за причините зошто се отстранети органите кај пациентката, побара Платформата за родова еднаквост откако во јавноста не стивнуваат реакциите за случајот со родилката на која и беа извадени јајник, бубрег и матката. Освен ова, тие бараат и утврдување на одговорност на Лекарската комора поради непрофесионално работење и штитење на здравствен работник кој работи нелегално.

„Министерството за здравство да преземе одговорност во врска со случајот и да го испита случајот преку дополнителна внатрешна истрага која ќе биде непристрасна и политички неутрална со цел да ја информира јавноста за она што се случило. Бараме спроведување на детална истрага во врска со наведените искази за постапувањето во нерегистрираната ординација на докторот Мухамед Асани, негово разрешување од позицијата директор на болницата и забрана за извршување на лекарската дејност сѐ додека случајот не добие судска разрешница. А Јавното обвинителство да спроведе темелна истрага, да ги утврди пропустите и да побара одговорност за понудената здравствена заштита на пациентката во периодот пред породувањето, текот на породувањето и постпарталната грижа“, велат од Платформата, од каде додаваат дека сведоштво на Веапоска укажува на негрижа и непостапување на државата и здравствените институции при груба повреда на човековите права и кршење на законите во државата.

Според нив, во исказите на родилката и документацијата која таа ја обелодени пред јавноста, постојат индикации за отсуство на здравствена заштита на бремена жена, односно антенатална и пренатална заштита, но и за сторено тешко кривично дело против здравјето на луѓето.

„Родилката за време на целата своја бременост, но и непосредно пред породувањето била изложена на незаконска наплата за потребните прегледи и била прегледувана во нерегистрирана ординација. По уредна бременост, породувањето се изведува со царски рез во струшката болница. По породувањето кое е заведено како стандарден оперативен зафат без какви било пропусти, на пациентката значително ѝ се нарушува здравјето, поради што завршува на лекување на скопската Универзитетска клиника каде што се констатира дека се извадени три органи и за тоа се информира семејството“, потенцираат од Платформата.

Оттаму велат дека нетранспарентниот стручен надзор на Лекарската комора и недостапноста на самиот извештај, како и необелоденувањето на членовите на Комисијата за стручен надзор укажува на непостапување на државата и на негрижа за женското здравје.

„Шокира констатацијата на Комисијата дека не постои лекарски пропуст или грешка кај гинекологот Мухамед Асани, кој и натаму е директор на струшката болница и сопственик на нерегистрирана гинеколошка ординација поради што веќе се води постапка во обвинителството во Струга врз основа на кривична пријава поднесена од Државниот здравствен и санитарен инспекторат. Лекарската комора не утврдила ниту каква било неправилност иако ниту пациентката ниту нејзиниот сопруг во ниту еден момент не биле консултирани или информирани за можната потреба од вадење органи“, велат од Платформата.

Тие сметаат дека случајот со Јалдз Веапоска не е изолиран случај, туку системски проблем кој се провлекува со години. Лошите болнички услови, немањето пристап до квалитетни услуги и грижа за сексуално и репродуктивно здравје, вклучително и за време на породилниот период, нелегалната наплата на инаку бесплатни услуги, акушерското насилство и нехуманиот однос особено кон маргинализираните се само дел од пакетот здравствена грижа што го добиваат жените во Македонија.

„Колку за илустрација, во Македонски Брод, Пробиштип, Крушево, Радовиш, Демир Хисар, Кратово, Делчево, Штип, Крива Паланка и Ресен државата нема обезбедено доволно акушерски и гинеколошки услуги и грижа, а во 4 од нив воопшто нема гинеколог на примарното ниво на здравствена заштита, што драстично го уназадува репродуктивното здравје особено на жените во руралните средини, жените со попреченост и Ромките“, појаснуваат организациите.

Платформата ги опфаќа следниве организации: Tiiiit! Inc, Бори се женски, Женска граѓанска иницијатива АНТИКО, Здружение „Женски форум“, Здружение за еднакви можности „Семпер“, Здружение за локален рурален развој, Здружение за унапредување на родовата еднаквост „Акција Здруженска“, Здружението за еманципација, солидарност и еднаквост на жените, Институтот за општествени и хуманистички науки, Коалиција Маргини, ЛезФем, Мрежа за заштита од дискриминација, Национална мрежа против насилство врз жените и семејно насилство, Националниот совет за родова рамноправност, Организација на жени на град Скопје (ОЖС), Организација на жените на општина Свети Николе, Организација на жените „Кумановка“, Реактор – Истражување во акција, Стела, ТАКТ, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување, ХОПС – Опции за здрав живот Скопје и Хуманитарно здружение „Мајка“.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Да се скратат часовите поради топлото време, препорачува МОН

Одлуката на надлежните следува откако родители реагираа на социјалните мрежи и негодуваа децата да бидат …