Пленковиќ доби мандат за формирање влада на Хрватска

Пленковиќ доби мандат за формирање влада на Хрватска

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ го прими премиерот и лидер на Хрватската демократска заедница (ХДЗ), Андреј Пленковиќ, кој му ги донесе потписите на претставниците во хрватскиот Сабор како дел од постапката за доделување мандат за формирање нова Влада.

„По поднесувањето на 78 потписи на избраните пратеници во единаесеттиот состав на хрватскиот Сабор, ми беше доверен мандатот за формирање на хрватската влада. А во третиот мандат продолжуваме да работиме за подобрување на Хрватска“, напиша Андреј Пленковиќ на мрежата X.

Ден претходно, Пленковиќ објави дека ги има потребните 76 потписи за формирање на третата влада, а во петок неофицијално беше објавено дека на Пантовчак (место каде што се наоѓа претседателската резиденција) донел 78 од нив, јавува Хрватската радиотелевизија (ХРТ).

Потписите ги дадоа 61 претставник на ХДЗ, 12 претставници на Татковинското движење и наводно членката на хрватските суверенисти Весна Вучемиловиќ и четворица претставници на националните малцинства.

По предавањето на потписот, Пленковиќ не даде изјави за медиумите.

Кога пристигна во Пантовчак, само накратко им забележа на новинарите:

„Уште сте тука, добро е за демократијата“, најверојатно алудирајќи на тоа дека на првата покана од претседателскиот кабинет не биле поканети медиумите и дека набрзо следеше и втората покана, на која сепак беа поканети медиумите.

Ниту претседателот на Републиката не даде изјави по предавањето на потписите.

Милановиќ донесе одлука првата седница на хрватскиот Сабор да се свика за в четврток на 16 мај.

Пратениците во хрватскиот Сабор беа избрани на парламентарните избори на 17 мај, а претседателот на Врховниот суд и на Државната изборна комисија Радован Доброниќ на 29 мај му ги достави конечните изборни резултати на претседателот Милановиќ.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Генералното собрание на ОН ја усвои резолуцијата за геноцидот во Сребреница

Генералното собрание на ОН ја усвои резолуцијата за геноцидот во Сребреница

Со 84 гласови „за“ од 193 членки на Генералното Собрание беше усвоена Резолуцијата со која …