Прочка: Мечкари (Видео)

Прочка: Мечкари (Видео)

Прилепските мечкари се заштитниот знак на Прочка, кои традицијата на одбележувањето на овој празник ја пренеле на многу карневали, во многу држави ширум земјината топка.

Пандемијата на ковид-19 беше единствената причина поради која денешниот празник ќе остане посиромашен за мечкарите, за звукот на тапанот и зурлата.

Преку 15-минутното видео на Фото Кино Клубот „Прилеп“ и авторот Горан Попоски, ќе се потсетиме на богатата традиција на Прилепските мечкари.

Проштевајте и нека ви биде простено.

За многу години!

Прочитајте повеќе

Новите министри седнуваат во фотелјите, Мицкоски ја презеде премиерската функција

Новите министри седнуваат во фотелјите, Мицкоски ја презеде премиерската функција

Игор Филков ја презеде функцијата министер за правда, Муцунски ќе патува за Луксембург, додека премиерот …