Протестот на камионџиите ја блокира Отава – вонредна состојба

Протестот на камионџиите ја блокира Отава – вонредна состојба

Стотици камионџии во Отава ги блокираат главните сообраќајници на главниот град со своите огромни камиони и приколки уште од 29 јануари. Преку т.н. Конвој на мирот тие протестираат против пандемиските мерки и посебно против обврската за вакцинирање против коронавирус и карантин за возачите на камиони кои се враќаат од САД.

Градоначалникот Џим Вотсон смета дека потезите на демонстрантите претставуваат „сериозна опасност за безбедноста на жителите“ на канадската метропола и дека „ситуацијата излегува од контрола“. „Демонстрантите се бројно многу понадмоќни од полицајците, ние ја губиме битката, мораме повторно да си го повратиме градот“, ваков драматичен апел упати градоначалникот, барајќи поддршка и од владата. Во меѓувреме се приведени повеќе демонстранти и поведени истражни постапки против нив.

Извор: DW

Прочитајте повеќе

Многу аплаузи за Зеленски во Бундестагот-бојкот од АфД и БСВ

Многу аплаузи за Зеленски во Бундестагот-бојкот од АфД и БСВ

„Наш заеднички интерес е Путин да ја загуби оваа војна“, рече украинскиот претседател во емотивниот …