Резервоарот за нафта во фабриката „Треска“, која неодамна гореше, е празен, констатирала инспекцијата за животна средина

Резервоарот за нафта во поранешната фабрика за мебел Треска, во која неодамна се случија два пожари едноподруго, е празен, констатирал Државниот инспекторат за животна средина. Во третиот инспекциски увид во последните денови, инспектори на ДИЖС и на Општината Центар го посетиле местото каде се наоѓа резервоарот за нафтени деривати и утврдиле дека е изграден согласно тогашните постоечки стандарди и прописи со бетонска танквана за зафаќање на течност во случај на неконтролирано истекување на деривати.

„При визуелниот увид присуствуваше и стечајниот управник на „Треска мебел“, Радослав Кипровски кој информираше дека резервоарот е празен уште од времето кога е почната стечајна постапка во 2005 година односно кога немало веќе финансиски средства за набавка на деривати и практично не се користел“, информираат од ДИЖС.

На барање од Општината Центар, идната недела Државниот инспекторат за техничка инспекција ќе направи и вонреден инспекциски надзор за да се утврди точната состојба со резервоарот за нафтени деривати. За надзорот се направени консултации со инспектор на Дирекцијата за заштита и спасување, а ќе биде известено и МВР. Сопственикот на објектите добил и насоки да изготви писмо за намера за отстранување на постоечки објекти во поранешна фабрика Треска и да го достави на мислење до МЖСПП.

„ДИЖС и Општина Центар ќе ја следат континуирано и координирано целата постапка на расчистување на опасен и неопасен отпад, во комуникација со Основното јавно обвинителство и МВР, а во делот на демонтажа на покривните табли кои содржат азбест и чистењето на локацијата ќе биде информиран и Државниот инспекторат за труд заради безбедноста на вработените од кои ќе ги изведуваат активностите“, информираат од ДИЖС.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Ковачевски од Министерскиот совет на ОБСЕ: Северна Македонија е за инклузивен и отворен дијалог, заснован на принципите на мултилатерализмот

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски денеска се обрати и го отвори 30-от Министерски совет на …