СДСМ: Прекинот на наставата е на штета на децата, СОНК да се врати на дијалогот

СДСМ: Прекинот на наставата е на штета на децата, СОНК да се врати на дијалогот

Соопштение за јавност на СДСМ

Дијалогот е единствен начин да се дојде до решенија, без било какви уцени. Сосема разбирлива е потребата од достоинствено вреднување на трудот на секој работник, секако и на наставниците.

Правото на штрајк е уставно загарантирано право, но исто така уставно загарантирано е и правото на образование.

Апелираме СОНК да се врати на дијалогот, да продолжат разговорите, наставниците да се водат од најдобрите интереси на учениците.

Да не се дозволи штрајкот да влијае на прекин на наставата или на продолжување на учебната година.

Прекин на наставата ќе резултира со работни саботи или пролонгирање на учебната година и пократок летен распуст затоа што наставната програма мора да биде целосно реализирана.

Ова негативно ќе се одрази и на уписите, полагањето на државната матура, но и полагањето на стручен испит за околу петстотини наставници.

Тоа е на штета на воспитно-образовниот процес, на учениците, на матурантите.

Токму затоа и УНИЦЕФ предупреди дека децата не можат да си дозволат прекин во наставата.

Прочитајте повеќе

Мицкоски

СДСМ: Мицкоски на НАТО самитот беше маргиналец, пропуштена шанса да се зајакне позицијата на државата

Откако спадна прашината која ја креваше ВМРО-ДПМНЕ со лажната пропаганда, може да се заклучи дека …