Септември светски месец за хематолошки малигни заболувања

Септември е светски месец за подигнување на свеста за хематолошки малигни заболувања(леукемии, лимфоми и миеломи).Пандемијата со КОВИД-19 и стравот од вирусот предизвика се помал број на лица да се јавуваат на редовни прегледи и со тоа болеста да се дијагностицира во касна фаза,кога можноста за излекување е намалена и може да доведе до смртен исход.Бројот на новодијагностицирани пациенти со леукемии,лимфоми и миеломи во 2020 година е намален за половина, за разлика од 2019 година,што е прилично невообичаено.Оваа година го одбележуваме Септември со апел до граѓаните за редовни прегледи кои можат да Ви го спасат животот!

Дополнително, лицата со хематолошки малигни заболувања се во имунокомпромитирачка состојба, и при вакцинација против КОВИД-19 не секогаш ја добиваат истата заштита како здравата популација.Вакцинацијата на целата популација и другите заштитни мерки(носење заштитна маска и држење дистанаца), се најдобриот начин за заштита на овие лица.

# Секоја година во Македонија околу 500 лица се дијагностицирани со некој вид на леукемија, лимфом или миелом.
# Леукемијата е најчест тип на рак дијагностициран кај лица од 0-29 години.
# Во светот над 309.000 лица умираат годишно од леукемија
# Околу 74% од глобалната популација не знае дека лимфомот е тип на малигно заболување.

Прочитајте повеќе

Средба Џафери – Зеленски во Тирана, потпишана заедничка изјава за евроатлантските интеграции на Украина (видео)

Претседателот на Владата, Талат Џафери, во рамки на работната посета на Република Албанија, се сретна …