„Сонувања за заборавеното“, уметнички перформанс во киното „Мис Стон“ во Прилеп

Денеска со почеток во 20.00 часот, во киното Мис Стон ќе биде изведен мултимедијалниот концертен перформанс „Сонувања за заборавеното“.

Перформансот е базиран врз комбинација на повеќе музички стилови, во кои доминира изведба на класична “западна“ музика од 17 и 18 век, кон која како еден можен контрапункт ќе бидат вклучени нејзините источни “паралели“, потипични за поднебјето кое не’ oпкружува. Тука спаѓаат традиционалните стилови на пеење: изворно и византиско пеење. Целата слика ќе биде надополнта и збогатена со визуелен перформанс.

Учесници во концертниот перформанс се:

Aна Митоска Стојаноска – сопран

Верица Шотаровска – пијано

Катерина Попоска – мецосопран

Бојана Артиновска – Трпческа – визуелен перформанс

Гоце Секулоски – труба, вокал (изворни и византиски напеви)
Денис Најдоски – пијано, вокал (исон – изворни и византиски напеви)

Димитар Ѓорѓиевски – режисер

Милан Секулоски – наратор, актер

Томе Темелкоски, Саша Нацевски – техничка и визуелна реализација

Перформансот е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија, во рамки на манифестацијата „Нов културен бран“ 2018 година.

Прочитајте повеќе

Градоначалникот Христоски на средба со министерот Нуредини, се решава проблемот со крушевската депонија

Градоначалникот на општина Крушево, Томе Христоски присуствуваше на средба со министерот за животна средина и …