Сребро и бронза за наши математичари на Олимпијадата за студенти од Југоисточна Европа

Сребро и бронза за наши математичари на Олимпијадата за студенти од Југоисточна Европа

Студентот Лука Хаџи-Јорданов освои сребрен медал, а Марија Стојковска бронза на 17. по ред математичка олимпијада за студенти од Југоисточна Европа со меѓународно учество (SEEMOUS 2023), информира Сојузот на математичари на својот профил на Фејсбук.

Настанот го организираше Сојузот, Природно-математичкиот факултет (ПМФ) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) во Скопје и Математичкото друштво на Југоисточна Европа (MASSEE). Олимпијадата се одржа во периодот од 7 до 12 март во Струга, Македонија.

Сребро и бронза за наши математичари на Олимпијадата за студенти од Југоисточна Европа
Фото: Сојуз на математичари

„Сребрениот медал го освои Лука Хаџи-Јорданов, а бронзениот медал го освои Марија Стојковска, студенти во втора година на Институтот за математика при ПМФ. Македонија успешно ја претставија и студентите Христина Митревска, Дамјан Георгиевски и Ангела Јакимовска, студенти во прва година на Институтот за математика при ПМФ. Водач на екипата беше Илија Јовчески, а заменик водач Никола Велов“, пишува во објавата на Фејсбук.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Агрон Демири: Нема откажување од иднината! Младите сакаат европска иднина!

Агрон Демири: Нема откажување од иднината! Младите сакаат европска иднина!

Младите не сакаат поделби и тензии, младите сакаат европска иднина, европско образование, сакаат европски услови …