лекари

Влада: Обезбедени вработувања на 1.117 лица, приоритетен кадар во здравството, создаваме услови за врвно здравство

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за здравство, Фатмир Меџити и министерот за финансии, Фатмир Бесими одржа прес-конференција на која соопшти дека на денешната владина седница е донесена одлука за одобрување на вработување на неопределено време во јавните здравствени установи во земјата.

„На денешната владина седница, донесовме одлука за одобрување на вработување на неопределено време во јавните здравствени установи во земјата и тоа за вкупно 1.117 лица. Се работи за работни места за кои здравствените установи имаат доставено податоци за вработување на приоритетен кадар. Како Влада покажавме дека заеднички и посветено работиме на подобрување на животот на граѓаните и посветуваме внимание на клучните теми. Луѓето се нашата најголема предност, нашата најголема вредност. Тие имаат знаење, имаат капацитет, тие се вредни и токму затоа и одлуките како оваа денес ме прават исклучително задоволен. Нашите доктори докажаа дека можат да изведуваат софистицирани операции тука во нашата држава, од најсложени операции до трансплантации кои што во минатото ги немало. И затоа сите оние млади доктори кои што работат во моментов под договор ќе можат да го продолжат свое работење во јавните здравствени установи и да го надополнуваат својот, меѓутоа и здравствениот капацитет на државата“, изјави премиерот Ковачевски, на денешната прес-конференција, додавајќи дека овие одлуки се континуитет на одлуките во здравството, а со кои се подобруваат условите за здравствените работници, бидејќи задоволни здравствени работници значи и задоволни пациенти.

Истакнувајќи дека се скратени процедурите за вработувањата во јавните здравствени установи за да се овозможи полесно и побрзо пополнување на местата во здравството, премиерот Ковачевски потенцираше дека Владата ќе стори сè за да ги задржи кадрите тука. При тоа, премиерот ги посочи постигнувањата на Владата во ресорот здравство, како што се покачувањето на платите, обезбедувањето на неопходните лекови, усовршувањето на здравствените работници и капиталните проекти со кои се подобрени условите во здравството.

„Наш фокус е да создадеме модерно здравство, систем којшто ќе работи за доброто на граѓаните. Последниве неколку години, за прв пат после децении, се реновираа повеќе здравствени капацитети, и имаме скапа опрема за лекување во здравствените установи низ државата, а не само во Скопје. Нашите граѓани, заслужуваат врвно здравство, коешто се унапредува секојдневно и коешто ги зголемува своите капацитети за згрижување за сите граѓани на кои што им е потребна здравствена заштита“, порача премиерот Ковачевски, заблагодарувајќи се на министрите Меџити и Бесими, како и на здравствените работници за нивната посветена работа.

Министерот за здравство, Фатмир Меџити, на прес-конференцијата истакна дека инвестирањето во здравствените работници е еден од најважните сегменти за иднината во јавното здравство.

„Со Одлука на Влада се отвора можност за вработување на неопределено време во јавните здравствени установи. Изминатиов период иако во време на криза, инвестициите во здравството се големи. Инвестираме не само во опрема и инфраструктура, инвестираме и во кадар, зголемување на платите, додатоците на здравствените работници. Со ваквите сериозни инвестиции во јавното здравје, помагаме да се зголеми квалитетот на услугата, да се олесни пристапот до здравствените услуги и се стремиме на нашите пациенти да им овозможиме европско здравство“, рече министерот Меџити, кој додаде дека ќе продолжат инвестициите во здравството.

„Оваа одлука е во насока на она што е јасен приоритет и на Владата, зајакнување на човечкиот капитал. Здравството, заедно со образованието и социјалната заштита се главните три компоненти за зајакнување на човечкиот капитал и сметам дека со оваа одлука по неколку напорни средби на повеќе институции успеавме заеднички да дојдеме до одлука што создава и ја задржува супстанцата на човечкиот капитал на здравствен и технички персонал со кој ќе може да ја изведат својата хумана функција кон граѓаните и граѓаните да добијат квалитетно здравство, имајќи го предвид трендот на демографските движења, особено на здравствените работници“, рече министерот Бесими.

Тој додаде дека оваа одлука, која претставуваше барање на секторот и приоритет на Владата е вклопена во рамки на Буџетот за наредната година, во кој, исто така, има за 50% повеќе средства за здравствена заштита во однос на 2019 и 2020 година.

„Постојано има раст на средствата за здравствениот сектор, но важно е тоа финансирање да го почувствуваат граѓаните кои обезбедуваат свое работно место, како и испорачување на квалитетни услуги од страна на здравствените работници“, порача министерот Бесими.

Прочитајте повеќе

изјава министерство за здравство

За момчињата и девојчињата од следниот месец ќе биде достапна деветовалентна вакцина против ХПВ

Целта е младите да се вакцинираат пред да бидат изложени на ХПВ ризикот. Се проценува …