Сугарески: Започнавме инвестициски циклус од 850 милиони евра во патната инфраструктура, градиме по план

Сугарески: Започнавме инвестициски циклус од 850 милиони евра во патната инфраструктура, градиме по план

Прес конференција на министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески:

 • Во изминатите две години изградени се и рехабилитирани патишта во должина од 500 километри, инвестиции вредни 540 милиони евра
 • Завршен автопатот Миладиновци – Штип
 • Пуштен во сообраќај автопатот Демир Капија – Смоквица
 • Рехабилитирани и реконструирани преку 80 регионални и магистрални патишта со вкупна инвестиција од 400 милиони евра
 • Во моментов Владата инвестира преку 850 милиони евра во патната инфраструктура
 • Се гради автопатот Кичево – Охрид
 • Започната изградбата на 4 експресни патишта: Градско-Дреново, Штип-Радовиш, Штип-Кочани и Ранковце-Крива Паланка
 • Се работи на проектирање на експресни патишта Битола-Меџитлија, Струмица-Гевгелија и проширување на патот Прилеп-Битола
 • Започната постапка за изградба на автопат од Скопје до Блаце и од Гостивар до Кичево
 • Се рехабилитираат и реконструираат 40 регионални патишта и десетина мостови и свлечишта
 • Започнува реконструкција на дополнителни 450 километри магистрални и регионални патишта
 • Со средства во висина од 70 милиони евра од Светска банка, ќе се гадат и реконструираат локални патишта
 • Се интензивираат работите за изградба на пругата кон Гевгелија
 • Завршена изградбата на пругата од Битола до Кременица
 • Се инвестира во изградба на водоводи и канализации
 • Интензивно се гради гасоводната мрежа
 • Обезбеден покрив над главата за 164 социјално загрозени семејства
 • Се градат социјални станови за 110 семејства во Неготино и Пробиштип

Прочитајте повеќе

Царинска управа колаж медикаменти

Царинска управа: Спречен шверц на 1,7 тони медикаменти штетни по здравјето на граѓаните

Царински службеници на влез на Меѓународен Аеродром Скопје спречија шверц на 1,7 тони медикаменти, Силденафил …