Ковачевски

Kовачевски за „Ди Пресе“: Дезинформации пласираат оние кои не сакаат земјата да напредува

Во интервју за австрискиот весник „Ди Пресе“, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски се осврнува на дезинформациите што во нашата земја се пласираат во контекст на актуелните политички случувања и војната во Украина.
„Тие потекнуваат од трети земји кои не сакаат оваа земја да напредува и да се развива. Ова е јасно финансирано од Русија. Затоа членството во ЕУ е наша стратешка цел. Тоа нуди слобода на критичко размислување, социјална правда и економски просперитет. Тоа го сакаат и луѓето во Северна Македонија и во регионот“, истакнува за „Ди Пресе“ Ковачевски.
Премиерот Ковачевски во интервјуто вели дека Република Северна Македонија во целост ја спроведува одлуката на Советот на Европа за забраната за емитување на руските медиуми „Спутник“ и „РТ“, како што неодамна направија и САД, Велика Британија и други земји.
„Северна Македонија целосно ја усогласи својата надворешна политика со ЕУ. За прв пат воведовме санкции кон Русија, почнувајќи со оние од 2014 година “, посочи премиерот Ковачевски за австрискиот медиум.

Прочитајте повеќе

полиција полицајци

Двајца полицајци се сомничат дека примиле поткуп за да не констатираат сообраќаен прекршок

Тие се сомничат дека на 04.07.2024 околу 23.00 часот на ул.„Даме Груев“ во Скопје, при …