Пензионери во парк пензии

Од понеделник почнува исплатата на априлските пензии

На синоќешната седница, Владата ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за месец април 2021 година и го задолжи Фондот на пензиско и инвалидско осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 23.04.2021 година, а на деловните банки им се препорачува да обезбедат пензионерите да може да располагаат со априлските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 26.04.2021 година.

Готовинската исплата на пензии за клиентите кои не користат картички ќе се оствари во четири групи, според следниот распоред составен според висината на пензијата:

  • За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши во понеделник, 26.04.2021 година;
  • За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши во вторник, 27.04.2021 година;
  • За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши во среда, 28.04.2021 година и
  • За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши во четврток, 29.04.2021 година.

Со тоа, сите корисници на пензии ќе ги добијат своите средства пред Првомајските и Велигденските празници.

Прочитајте повеќе

Четворица кандидати за пратеници во битка за две пратенички фотелји

Четворица кандидати за пратеници во битка за две пратенички фотелји

Рокот на Управниот суд, во кој треба да одлучи дали се прифаќаат приговорите на ДИК …