Предлог законот за помилување на комисиска расправа во Собранието

Предлог законот за помилување на комисиска расправа во Собранието

Предлог законот за помилување, во прво читање, на предлог на Министерството за правда, денеска е на дневен ред на седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, која треба да расправа и за предлог законите за изменување и дополнување на Законот за народниот правобранител и на Законот за извршување на санкциите, исто така во прво читање. За денеска се закажани и седници на собраниските комисии за прашања на изборите и именувањата, за одбрана и безбедност, на Буџетски совет и на Законодавно-правната комисија.

Причините за донесување нов закон за помилување, според предлагачот, произлегуваат од недостатоците и правните празнини во постојниот Закон за помилување од аспект на неговата практична примена, како и од потребата за попрецизно нормирање на одредени прашања регулирани со законот.

„Со Предлог закон за помилување се уредуваат поимот и видовите помилување, дејството на помилувањето, лицата овластени за поднесување молба за помилување, како и постапката и актите на надлежните органи во врска со помилувањето. А, една од најзначајните измени во законот е тоа дека претседателот на државата може да даде помилување само за казна, а не и за кривично гонење на поименично определени лица. Исто така се разработува постапката за помилување, при што клучни се и одредбите за одговорност на лицата кои постапуваат по предметите, како и на нивните претпоставени“, информираше владината прес-служба по седницата на Владата на која беше утврден текстот на Предлог законот.

На новиот Закон за помилување една година работеше Работна група, која предложи и претседателот да не може да помилува по службена должност, туку само по молба на осудениот или неговото семејство.

Поранешниот претседател Ѓорѓе Иванов во 2016 година со еден акт помилува 56 луѓе кои на некаков начин беа поврзани со тогаш актуелната афера за масовно прислушување на над 20 илјади луѓе што ја објави опозициската СДСМ.

Дел од нив не беа ниту обвинети, како што беше обвинителката Фатиме Фетаи, додека дел беа сведоци како Коста Крпач кој почина под сомнителни околности, а за дел се водеа некакви постапки, некои имаа и пресуди. Одлуката за аболиција предизвика масовни протести во земјата под мотото “Нема правда, нема мир“. Десет дена по нејзиното донесување, Иванов ја поништи својата одлука.

Извор: РСЕ

Прочитајте повеќе

Богородица пожар

Затворен граничниот премин Богородица поради пожар, се преземаат мерки за гасење на пожарот

Се преземаат интензивни мерки за гасење на пожарот. Апел до сите граѓани да не се …