СДСМ: Кривични за функционери на ДПМНЕ во Охрид кои се фатени со „рацете во медот“

СДСМ: Кривични за функционери на ДПМНЕ во Охрид кои се фатени со „рацете во медот“

Соопштение за јавност на СДСМ

Функционери на ДПМНЕ од Охрид, фатени со рацете во медот, заработија кривични пријави, за злоупотреба на службена положба и јавни набавки.

Кривична пријава доби В.Д. директорот на ЈП „Охридски Комуналец“ Саше Најдески, кој се појавува на фотографии заедно со Христијан Мицкоски, а инаку е близок соработник на градоначалникот на Охрид Пецаков.

Тој и уште три лица како членови на комисијата за јавни набавки ги злоупотребиле и пречекориле дадените службени овластувања и го оштетиле јавното претпријатие „Охридски комуналец“ за сума од 3.304.000,00 денари.

Иако знаеле дека цената на единствената понуда за набавка на булдожер е 5 пати повисока од пазарната вредност, на 17.01.2024 година склучиле Договор за набавка со правното лице НЕФИ ИК ДООЕЛ Охрид со што за околу 54.000 евра го оштетиле буџетот на ЈП „Охридски Комуналец“.

Охридски комуналец неодамна набави препарат на база на алги за 24.000 евра од фирма, чиј сопственик е донатор на ДПМНЕ.

Во ДПМНЕ нема никаква промена.

ДПМНЕ беше и останува симбол на криминал и корупција, злоупотреби на парите на граѓаните.

Прочитајте повеќе

Кривична пријава од СДСМ Прилеп за Јовчески

СДСМ Прилеп: Кривична пријава за градоначалникот Јовчески заради незаконски потпишан анекс на Договор за јавна набавка

Прес-конференција на Моника Грашеска Илиеска, координатор на советничката група на СДСМ и Коалицијата во Советот …