Серијал настани на тема „Одржливо културно наследство“ во организација на прилепскиот Завод и Музеј

Во рамки на манифестацијата Европски денови на културно наследство, НУ Завод и Музеј – Прилеп, Ве поканува на учество на серијалот специфично подготвени настани на тема Одржливо културно наследство.

22.09.2022 (четврток)

12.00 часот

Настан: Уметниците во музеите – музеите со уметниците

Место: Лапидариум при Завод и Музеј

Куратор: м-р Маја Ралева Миладиновска

23.09.2022 (петок)

Настан: Дигитална презентација: Резултатите од археолошките истражувања како мотив за одржливоста на локалитетот Стибера с. Чепигово

Место: Археолошка поставка при Завод и Музеј Прилеп

Куратор: Душко Темелкоски, кустос советник

26.09.2022 (понеделник)

Настан:

Креативна лабораторија

Обуј ги чевлите од друг, погледни од другата страна, влези во туѓа кожа

Цел:

Поттикнување на креативно размислување

Целна група:

школска младина

Проект: Интеракција на тема Мултиперспективноста на културно историските споменици

Место: Меморијален Музеј 11 ти Октомври 1941 – Участок – Прилеп

Куратор: м-р Паре Заревска, кустос

22.09 – 27.09

Настан: Патувачка изложба Биографија низ Фотографија – Ченто;

Место: Музеј на Македонска Борба – Скопје;

Куратор: Рубинчо Белчески, кустос советник

22.09  до 27.09

Настан: Континуирана дигитално претставување

Куратор: Александар Цветкоски, кустос советник

Заштита на „Недопирливото културно наследство“ – школска едукација

Прочитајте повеќе

Влада: Повисоки плати за 22 отсто за 3.000 професори и вработени во УКИМ

Владата ја разгледа и усвои Информацијата за склучен Колективен договор на Сојузот на синдикати на …