Нобеловецот Дезмонд Туту, кој помогна да се стави крај на апартхејдот почина на 90 години

Надбискупот на Јужна Африка,и добитник на Нобеловата награда за мир, Дезмонд Туту почина на 90-годишна возраст.

Неговата смрт беше потврдена од кабинетот на претседателот на Јужна Африка, Сирил Рамафоса, кој го нарече надбискупот „водач на принципи и прагматизам кој му даде значење на библискиот увид дека верата без дела е мртва“.

Архиепископот Туту водеше постојана битка со ракот на простата од 1997 година.

Како водач на Јужноафриканскиот совет на црквите, а подоцна и како англикански надбискуп на Кејп Таун, архиепископот Туту ја водеше црквата во првите редови на децениската борба за слобода на црните Јужноафриканци. Неговиот глас беше моќна сила за ненасилство во движењето против апартхејдот, што му ја донесе Нобеловата награда за мир во 1984 година.

Тој беше современик на симболот на борбата против апартхејдот, Нелсон Мандела, и беше еден од главните двигатели зад движењето за ставање крај на полициската и расна сегрегација и дискриминација врз мнозинството црнци во Јужна Африка од малцинската влада предводена од белци во периодот меѓу 1948 и 1991 година.

„Човек со извонреден интелект, интегритет и непобедливост против силите на апартхејдот, тој беше нежен и ранлив во неговото сочувство со оние кои трпеа репресија, неправда и насилство во апартхејдот и за репресираните луѓе низ целиот свет“, рече Рамапоса.

Туту ја доби Нобеловата награда за мир во 1984 година за неговата улога во борбата за кршење на апартхејдот.

Прочитајте повеќе

Како мигранти преку Русија стигнуваат до Финска

Финска ги заострува мерките против нелегален влез во земјата и ги затвора граничните премини кон …