Шеесет години од катастрофалниот земјотрес во Скопје

Шеесет години од катастрофалниот земјотрес во Скопје

Денеска се одбележува шеесетгодишнината од катастрофалниот земјотрес што го погоди Скопје на 26 јули 1963 година.

На 26 јули 1963 година во пет часот и 17 минути се случи катастрофалниот земјотрес во Скопје, со помали потреси до пет часот и 43 минути. Животот го загубија 1 070 лица, а 3.000 беа повредени, а притоа, беа урнати 15 800 станови, а оштетени 28 000. Над 200 000 луѓе остана без покрив над главата.

По трагедијата на Скопје, Меѓународниот Црвен крст упати апел до сите национални организации да организираат исхрана за скопските деца. Интерпарламентарната унија упати препорака до сите парламенти и влади да помогнат во обновата на градот. Хуманитарните организации во многу земји пристапија кон собирање помош за Скопје.

Обединетите Нации презедоа активности за плански и долгорочно да му се помогне на разурнатиот град.

Денеска 60-годишнината од земјотресот во главниот град ќе биде одбележана со низа активности на повеќе локации низ Скопје.

Прочитајте повеќе

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Владата подготвува закон, Унгарците „во прашалници“ за милијардата од Орбан за Мицкоски

Премиерот Мицкоски најави 250 милиони евра од кредит од Унгарија за бизнисот, македонските стопанственици го …