Abarth 595

Abarth 595: Веќе шеесет години, „мало, но техничарче“

  • Пред шеесет години, во септември 1963 година, Карло Абарт на светот му го претстави Fiat-Abarth 595. Заснован на Fiat 500 D, модел кој беше сè поуспешен од 1961 година, новиот Fiat-Abarth 595 го доби своето име од неговата работна зафатнина, која беше зголемена благодарение на работата на неговите цилиндри и клипови и нивните целосно нови материјали.

Abarth 595 oднадвор се разликувал од Fiat 500 D со неговата впечатлива перфорирана предна решетка од типот на 850TC, сјајната метална буква „Fiat Abarth 595“ на задниот дел и хаубата и гордиот натпис „Светски шампион“ на десната страна. кои се однесуваа на многуте рекорди што ги држат креациите на Officine di Corso Marche. Тркачкиот дух на моделот е дополнително нагласен со спортскиот придушувач со двојни излези од типот „Record Monza“. Резултатот е мал, но особено агресивен, па дури и бучен автомобил кој има со 30% поголема моќност од неговата оригинална верзија, 27 КС при 5.000 вртежи во минута и максимална брзина од 120 километри.

Во суштина, Abarth зеде успешен градски автомобил, 500D, и го направи успешен автомобил со високи перформанси. Тоа е истиот рецепт што Abarth го примени во последните месеци за да го создаде новиот Abarth 500e, кој се роди од успешниот Fiat New 500 electric — најпродаваниот електричен градски автомобил во Европа.

Еден месец подоцна, на 31 октомври 1963 година, 595 беше претставен на јавноста на Саемот за автомобили во Торино. Abarth, како експерт за бизнис и автомобилизам, одлучи да се истакне од толпата нудејќи им на посетителите кои ги преполнуваат салите на изложбата во Торино купон за тест возење на новото издание. Иницијативата беше толку успешна што Карло Абарт изјави дека наскоро ќе бидат произведени првите 1.000 автомобили Fiat-Abarth 595 наменети за тркачка хомологација.

Како природна еволуција на 595, Карло Абарт го претстави Fiat-Abarth 695 на Саемот за автомобили во Женева во март 1964 година, следејќи го концептот на техничка надградба која наскоро стана столб на традицијата на Abarth. Подоцна, феноменот на комплетите за трансформација овозможи главните подобрувања на Abarth да се пренесат на сериските автомобили на Fiat, трансформирајќи ги и механички и естетски.

Вредностите на марката за перформанси и стил, сега се составен дел од наследството на гамата на Abarth, која, покрај новиот Abarth 500e, го вклучува и Abarth 595 со 165 КС и уште пофункционален Abarth со 180 КС. 695. И двата модела нудат возбудливи перформанси, громогласен издув и разигран, а сепак храбар стил.

Денес, успехот на двата модели потврдува дека и по шеесет години, вредностите што Карло Абарт ги внесе во неговите креации сè уште се исклучително актуелни и живи во душите на љубителите на брендот на скорпијата..

Прочитајте повеќе

Audi Q8

Надградениот Audi Q8 – Експресивен дизајн и нова технологија на осветлување

Ревидиран, дарежлив, впечатлив: надворешниот дизајн Со својот експресивен дизајн, ревидираниот Q8 е спортско, елегантно SUV …