Актуелно

Живот во Битола за сите!?

Пишува: Габриела Илиевска Секој 26 јули гледам слики и читам за уништеното Скопје. Жалам за изгубените човечки животи и избришаните соништа. Но денес, колку и да звучи непристојно, уште повеќе ми е жал за Битола. Уништена без земјотрес, потресена од “ураганот Двојче“. Извалкана, разрушена, поделена… полужива. На маргините на политичките …

Прочитајте повеќе »

Град со големина на орев убиваше патки и кокошки во Прилепско

Од прозорецот гледав како градот ги убива патките кои немаше каде да се засолнат. Настрадаа и многу кокошки. Страшно и жално беше да се гледа. Јас не паметам вакво невреме. Без помош на државата тешко ќе излеземе на крај со последиците од невремето – вели Кронислав Мантароски од Големо Коњари. …

Прочитајте повеќе »

Средношколци од Германија ги санираат германските воени гробишта во Прилеп

Целта ни е не само да учествуваме во реставрација или малку да им помогнеме на луѓето што се задолжени за одржување на воените гробишта во земјите што ги посетуваме, туку нашите ученици да бидат прифатени од ученици од местата што ги посетуваме, вели Хуберт Хобс од средно училиште „Јорг Церн“ …

Прочитајте повеќе »

Крушево на пат да прерасне во туристичка дестинација за четири сезони

Пишува: Сотир Габелоски Ова лето за Крушево започна еуфорично, позитивно и со околу 3.000 туристи за еден викенд. Фестивалот на отворено „When in Krusevo“, кој се одржа од 29. јуни до 1.јули, на Крушево му донесе еден исполнет викенд, голема посетеност, промоција на градот. Ако по денот се познава утрото, …

Прочитајте повеќе »

Трагичната судбина на момчето кое беше симбол на војната во поранешната Југославија

Двеминутното интервју на Бахрудин Калетовиќ, влезе во колективното сеќавање на граѓаните на некогашната Југославија. Реченицата која во јуни 1991 година, во разговор со репортерот на ТВ „Јутел“, Ивица Пуљиќ,  на првата линија на фронтот во Словенија ја изговори тогаш 19 годишниот војник на ЈНА од Тузла, Бахрудин Калетовиќ, во оригинал, …

Прочитајте повеќе »

Позитивно финансиско работење на Општина Прилеп – за 8 месеци вратен долг од 80 милиони денари

Пишува Зоран Милошески Исклучително високиот процент на остварување на приходите во првите 6 месеци од 2018 година, во висина од 72% од планираните приходи, беше причина градоначалникот на Прилеп Илија Јованоски, да предложи прераспределба на буџетските средства. Таквиот процент, пред сѐ, се должи на концесиските надоместоци од минерални суровини, во …

Прочитајте повеќе »

Туризмот е само една од опциите за спас на Крушево

Пишува: Сотир Габелоски По одобрувањето на проекот за развој на туризмот со грант од 500.000 евра, се чини дека Крушево не престанува да вложува во оваа гранка и да бара и други начини да се унапреди градот како туристичка дестинација. Локалната самоуправа изминатиов период таргетираше неколку придружни гранки на туризмот, …

Прочитајте повеќе »

Економски совет: Гасификацијата е од приоритетно значење за Прилеп

Пишува: Зоран Милошески Гасификацијата на општина Прилеп, како еден од приоритетите за економски развој во претстојниот период, беше единствена точка на дневниот ред на седницата на Економскиот совет, кој заседаваше во проширен состав. Самиот податок дека покрај членовите на Економскиот совет на Прилеп, на седницата присуствуваа претставници на сите позначајни …

Прочитајте повеќе »