Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД ПАНДЕМИЈА НА НАСЕЛЕНИЕТО ОД COVID-19 (КОРОНА ВИРУС) НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ОПШТИНА ПРИЛЕП

Член 1 Се прифаќаат сите препораки, укажувања и мерки од страна на Министерството за здравство по основ на превенција од COVID-19(Корона вирус) за заштита од пандемија на населението на територија на општина Прилеп. Член 2 Се носат следните локални мерки и препораки за заштита од пандемија на населението COVID-19(Корона вирус) …

Прочитајте повеќе »

Прилеп: Од утре, четврток 12 март, времено се укинува бесплатниот јавен градски превоз

Известување од Јавниот градски превоз при ЈП за ПУП Прилеп: Јавниот градски превоз при ЈП за ПУП Прилеп во координација со Општина Прилеп, ги информира сите корисници на јавниот градски превоз дека од утре, четврток 12.03.2020 година, нема да важи бесплатниот превоз за ученици, а исто така нема да важи …

Прочитајте повеќе »

Привршува асфалтирањето на улиците во населеното место Големо Коњари

Градоначалникот на општина Прилеп, Илија Јованоски и претседателот на општинскиот Совет, Миле Талевски, денеска извршија увид во градежните работи околу реконструкцијата на улиците во населеното место Големо Коњари, каде при сам крај е асфалтирањето на приоритетните 1.200 метри од патната инфраструктура. „ Со оваа реконструкција се опфатени 1.200 метри од …

Прочитајте повеќе »

После 63 години, дел од улицата „Орде Чопела“ во прилепската населба Варош доби канализација

За само неколку денови, ЈКП „Водовод и канализација“ изработи нова канализациона линија во должина од 150 метри, со што во колекторскиот систем на јавното претпријатие за прв пат се вклучени 6 куќи од УЗ „Варош“. „Станува збор за улицата ‘Орде Чопела’ од број 1 до 11. И во наредниот период …

Прочитајте повеќе »

МТСП: Ослободување од работа на хронично болните лица со потврда од лекар специјалист

Министерството за труд и социјална политика(МТСП) информира дека согласно заклучоците на Комисијата за заразни болести, следните категориите на лица треба да бидат ослободени од работа и работни активности врз основа на приложена потврда од лекар специјалист за следните состојби: -Хронични респираторни заболувања -Тешки кардиоваскуларни заболувања -Дијабет ТИП 1 -Малигни заболувања …

Прочитајте повеќе »

Се прекинува воспитно-образовниот процес во детските градинки, основното, средното и високото образование, се забрануваат масовни јавни настани

Владата на Република Северна Македонија на денешната 15-та редовна седница ја разгледа информацијата на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи за преземање дополнителни мерки и активности за превенција од ширење на корона вирусот по сугестија на Комисијата за заразни болести на Министерството за здравство, …

Прочитајте повеќе »

Врховен ја одби жалбата – Јово Вангеловски и официјално разрешен

Врховниот суд ја одби жалбата на поранешниот претседател, Јово Вангеловски како неоснована и го потврди решението на Судскиот совет. Со оваа одлука Вангеловски и официјално е разрешен. -Жалбениот совет при Врховниот суд на Република Северна Македонија на вчерашната седница расправаше по повод поднесената жалба од поранешниот Претседател – судија Јово …

Прочитајте повеќе »