Анкета на МЦМС: Граѓаните се сомневаат во капацитетот на властите за спроведување ЕУ реформи без притисок

На крајот на годината, Владата го најави планот наречен Акција-21, за европски стандарди дома. Планот е одговор на блокадата за почеток на преговорите на Македонија со ЕУ, предизвикана од барањата на Бугарија. Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Телевизија Телма ги проверуваа ставовите на граѓаните за тоа дали властите имаат капацитет да спроведат дел од реформите без надворешен притисок и за тоа како ја гледаат иднината на ЕУ.

Истражувањето покажало дека мнозинство од граѓаните не веруваат дека властите имаат капацитет да ги спроведат потребните реформи без надворешен притисок. Вкупно 56,1 отсто воопшто или до некаде не се согласуваат со изјавата дека реформите можат да се спроведат без надворешен притисок. За разлика од нив, 42,1 отсто целосно или до некаде се согласуваат дека властите имаат капацитет за спроведување реформи. Етничките Албанци повеќе се склони да веруваат дека реформите можат да се спроведат без надворешен притисок во однос на етничките Македонци.

Владата нема капацитет за реформирање на судството, смета мнозинството граѓани. Ова бил одговорот на над две третини (68,5 отсто), додека околу една четвртина или 26 отсто, рекле дека Владата има капацитет за вакви реформи. Повозрасните повеќе веруваат во капацитетот на Владата за спроведување на реформи во судството. Околу десетина процентни поени е разликата кај крајните категории, односно, кај најмладите, оние од 18 до 29 годишна возраст, 23,4 отсто препознале капацитет за реформи во судството за разлика од 33 отсто кај оние над 65 годишна возраст.

Мнозинство од граѓаните сметаат дека Владата нема капацитет за справување со корупцијата. Ова уверување е за нијанса поизразено во однос на реформите во судството, односно 71,8 отсто рекле дека сметаат дека Владата нема капацитет за справување со корупцијата во државата, додека 23,4 отсто сметаат дека има.

Ставовите на граѓаните за иднината на Европската Унија се песимистички. За нијанса е поголем бројот на испитаници кои сметаат дека ЕУ веројатно ќе успее да ги надмине сегашните проблеми но, се повеќе ќе се затвора и се потешко ќе прима нови членки (30,2 отсто) од оние кои сметаат дека во иднина, ЕУ ќе се среќава со се поголеми проблеми и поверојатно е дека потполно ќе се затвори, дури и распадне, отколку дека и понатаму ќе се проширува и зајакнува (29,5 отсто). Во двете најчесто избрани изјави клучно е се поголемото затворање на ЕУ за прием на нови членки. Малку повеќе од четвртина од испитаниците (26,9 отсто) се одлучиле за изјавата „ЕУ ќе ги надмине сегашните проблеми и понатаму ќе се шири, а пред неа е добра иднина“.

За МЦМС и Телма, анкетата ја спроведе М-проспект. Анкетирањето на граѓаните е направено преку телефонска анкета во периодот од 16 до 24 декември 2020 година. Анкетата  е направена на национално репрезентативен примерок од 1.000 испитаници постари од 18 години.

Извор: МЕТА

Прочитајте повеќе

Ковачевски – Борел: Северна Македонија припаѓа на ЕУ, тоа е заедница на вредности, не само заедница на интереси

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски истакна дека Северна Македонија има јасна евро-интеграциска перспектива, дека Владата …