Ковачевски на Атлантски Совет: Интеграцијата е важна за подобра конкурентност на регионот и економско закрепнување

Ковачевски на Атлантски Совет: Интеграцијата е важна за подобра конкурентност на регионот и економско закрепнување

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски во рамки на работната посета на Вашингтон, се сретна и со членови на бордот на Атлантскиот Совет (Atlantic Council). На средбата присуствуваше и министерот за надворешни работи, Бујар Османи.

Преку дијалог и размена на мислења со експерти се говореше за повеќе теми од интерес како динамиката на пристапните преговори на Северна Македонија со ЕУ, напорите за справување со енергетската криза, борбата против корупцијата, како и за приоритетите на земјата со претседавање со ОБСЕ.

На Советот беа споделени мислења дека клучно за Северна Македонија и за земјите од Западен Балкан е спроведувањето на реформите, владеењето на правото, што побрза интеграција во ЕУ. Тоа ќе придонесе за економското закрепнување, како и за долгорочно подобрување на конкурентноста на земјата и регионот со што ќе се зајакне привлечноста за странските инвеститори.

Прочитајте повеќе

кацарска

Уставен суд: Кацарска има право да остане на функцијата

Како реакција на тоа што Судскиот совет испратил известување до претседателот на Собранието, дека уставната …