Резултати од пребарувањето за: кузман

Комеморативен настан во чест на идеологот: „КУЗМАН ЈОСИФОСКИ – ПИТУ, ПРИЛЕПСКА И МАКЕДОНСКА ГОРДОСТ”

Комеморативен настан во чест на идеологот КУЗМАН ЈОСИФОСКИ – ПИТУ

„Кузман Јосифоски – Питу е еден од најсветлите ликови на поновата македонска историја, великан кој бескомпромисно ги бранел македонските национални особености. Питу е продолжувач на илинденската традиција и еден од главните идеолози и организатори на Народно-ослободителната борба и антифашистичка револуција, личност кој што го трасирал патот кон македонската државност“, рече …

Прочитајте повеќе »

80 години од загинувањето на народниот херој Кузман Јосифоски – Питу

80 години од загинувањето на народниот херој Кузман Јосифоски - Питу

Денеска се навршуваат 80 години од убиството на народниот херој Кузман Јосифоски – Питу, идеолог и еден од главните организатори на Народно-ослободителната борба антифашистичката револуција. Кузман Јосифовски – Питу е главниот иницијатор и организатор за свикување на Првото заседание на АСНОМ и автор на неговите државотворни документи. Роден е во …

Прочитајте повеќе »

Ковачевски: Сите девет државни студентски домови ќе бидат реновирани, за почеток „Стив Наумов“ и „Кузман Јосифовски-Питу“ во Скопје

Ковачевски: Сите девет државни студентски домови ќе бидат реновирани, за почеток „Стив Наумов“ и „Кузман Јосифовски-Питу“ во Скопје

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, присуствуваше на  потпишувањето на договорот за реконструкцијата на двата студентски дома „Стив Наумов“ и „Кузман Јосифовски- Питу“, во Скопје. Договорот го потпиша Министерот за образование и наука Јетон Шаќири и економскиот оператор кој ќе ги изведува градежните активности.  Реконструкцијата е рамки на Проектот за енергетски …

Прочитајте повеќе »

79 години од загинувањето на Кузман Јосифоски – Питу

79 години од загинувањето на Кузман Јосифоски - Питу

Денеска се навршуваат 79 години од загинувањето на еден од главните организатори и идеолози на антифашистичкото движење и на НОБ во Македонија, Кузман Јосифоски – Питу. Кузман Јосифоски е роден на 23 јуни 1915 година во Прилеп. После завршувањето на основното образование, се запишува во Гимназијата во Битола. Студирал на …

Прочитајте повеќе »

77 години од загинувањето на народниот херој, прилепчанецот Кузман Јосифоски-Питу

77 години од загинувањето на народниот херој, прилепчанецот Кузман Јосифоски-Питу

Со полагање свежо цвеќе пред споменикот на Кузман Јосифоски-Питу во центарот на Прилеп, како и пред неговите спомен бисти во истоименото училиште и Алејата на народните херои, денеска беше одбележана 77 годишнината од загинувањето на народниот херој. Согласно мерките за заштита од коронавирусот и во помал број, делегации од Општина …

Прочитајте повеќе »

СОЕПТУ „Кузман Јосифоски-Питу: Инвестиции за подобрување на образовниот процес и професионалниот развој на наставниот кадар

СОЕПТУ „Кузман Јосифоски-Питу: Инвестиции за подобрување на образовниот процес и професионалниот развој на наставниот кадар

Во период од три години, во СОЕПТУ „Кузман Јосифоски-Питу“ се инвестирани средства во висина од 3.234.000 денари. Станува збор за средства обезбедени од Општина Прилеп, Министерството за образование и наука како и поголем број на невладини организации, со кои се извршени бројни инфраструктурни зафати за подобрување на условите за изведување …

Прочитајте повеќе »

Потполковник Славчо Кузманоски, нов командант на прилепската касарна „Мирче Ацев“

Потполковник Славчо Кузманоски, нов командант на прилепската касарна „Мирче Ацев“

Денеска во касарната „Мирче Ацев“ се одржа воена свеченост, по повод примопредавањето на должноста Командант на артилерискиот баталјон. На свеченоста на која присуствуваше Началникот на Генералштабот, Генерал потполковник Васко Ѓурчиновски, за нов Командант на артилерискиот баталјон, на местото на потполковник Ѓорѓи Василески, е назначен потполковник Славчо Кузманоски. Покрај Генерал потполковник …

Прочитајте повеќе »

Одбележана 76 годишнината од загинувањето на народниот херој Кузман Јосифоски- Питу

Одбележана 76 годишнината од загинувањето на народниот херој Кузман Јосифоски- Питу

Средното економско училиште од Прилеп, денеска ја одбележа 76 годишнината од смртта на нивниот патрон – народниот херој Кузман Јосифоски – Питу, прилепчанецот кој ги носи најголемите заслуги за организирањето на НОБ и антифашистичкото движење во нашата држава. По тој повод, градоначалникот Илија Јованоски и делегации од општинскиот Совет, Сојузот …

Прочитајте повеќе »