Актуелно

Актуелни новости од Македонија и светот

Taste Krusevo ги исполни очекувањата, Фестивалот треба да стане бренд на градот

Taste Krusevo ги исполни очекувањата, Фестивалот треба да стане бренд на градот

Пишува: Сотир Габелоски Фестивалот на храна и култура – Taste Krusevo ги исполни очекувањата. Заради потенцијалот што го покажа, заедничка е констатацијата на организаторот и поддржувачите дека овој настан во иднина треба и мора да расте. На тридневниот Фестивал на храна и култура – Taste Krusevo, учествуваа и се натпреваруваа …

Прочитајте повеќе »

Над 320 натпреварувачи учествуваа на 11.Меѓународен турнир во џудо „Прилеп Град Херој 2019“

Над 320 натпреварувачи учествуваа на 11.Меѓународен турнир во џудо „Прилеп Град Херој 2019“

По повод Денот на народното востание 11.Октомври, денеска во спортската сала на СОУ „Ристе Ристески-Ричко“ во Прилеп, во организација на Џудо клубот „СЕИШИН“ се одржа 11.Меѓународен турнир во џудо за помлади пионери, пионери и кадети, „Прилеп Град Херој 2019“. Повеќе од 320 учесници од 35 клубови од Србија, Бугарија, Грција, …

Прочитајте повеќе »

Интересот и интересните групи

Интересот и интересните групи

Пишува: Доц. д-р Јасмина Трајкоска Интересот како посебна категорија се појавува во нововековната политичка филозофија и теорија. Самиот термин произлегува од „Interesum, ınteresse“, што значи „да се учествува, да се биде дел од нешто“. Во предметот „Политички партии и интересни групи“, јасно е наведено дека дури и кога интересот е …

Прочитајте повеќе »

Дводневен научен собир во организација на Институтот за старословенска култура и Општина Прилеп

Дводневен научен собир во организација на Институтот за старословенска култура и Општина Прилеп

Во организација на ЈНУ Институт за старословенска култура – Прилеп, а со поддршка на локалната самоуправа, денеска во големата сала на Општина Прилеп започна дводневниот меѓународен научен собир на тема „Доцносредновековни градови во централните делови од Балканскиот полуостров – генеза, развиток, структура“. Во своето обраќање пред учесниците на научниот собир, …

Прочитајте повеќе »

Полскиот амбасадор Тицински во посета на општина Прилеп

Полскиот амбасадор Тицински во посета на општина Прилеп

Поставувањето на изложбата „Борба и страдање – Полските граѓани за време на Втората светска војна“ во ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп, беше повод амбасадорот на Полска во Република Северна Македонија, Војчех Тицински денеска да престојува во Прилеп. „Амбасадорот Тицински денеска ја посети нашата општина, при што разговаравме за соработката меѓу …

Прочитајте повеќе »

Држава во потрага по своето „јас“

Држава во потрага по своето „јас“

Пишува: Сотир Габелоски                                           Во речиси 30 години независност, како држава не смогнавме сили проблемите да си ги решаваме сами и секогаш да мора некој, особено однадвор, да ни ги решава работите поврзани со нашите стратешки определби. И ние што сме помлади и сме се родиле кон крајот на минатиот век, …

Прочитајте повеќе »

Прилеп стана полноправен член на Меѓународната Асоцијација на градови носители на пораката за мир

Прилеп стана полноправен член на Меѓународната Асоцијација на градови носители на пораката за мир

Од 26 до 28 септември, делегација на општина Прилеп предводена од градоначалникот Илија Јованоски, учествуваше на 30.Генерално собрание на Меѓународната Асоцијација на градови носители на пораката за мир, кое се одржа во главниот град на Босна и Херцеговина, Сараево. На собранието Прилеп стана полноправен член на оваа меѓународна асоцијација, во …

Прочитајте повеќе »

Дневниот центар за лица со церебрална парализа одбележа една година од постоењето

Дневниот центар за лица со церебрална парализа одбележа една година од постоењето

Со изведба на претставата „Пепелашка“ и со музичка програма, децата од Дневниот центар за лица со церебрална парализа го одбележаа едногодишното постоење на овој центар. На одбележувањето присуствуваше и градоначалникот Илија Јованоски, кој истакна дека Дневниот центар целосно ја оправда својата намена за која и беше изграден. „Се навршува една …

Прочитајте повеќе »