Пари

„Заваровалница Триглав“ е третиот пензиски фонд на македонскиот пазар

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС денеска ја издаде третата дозвола за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови на „Заваровалница Триглав“ ДД Љубљана, Република Словенија, информираат од таму. „Заедно со дозволата Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС …

Прочитајте повеќе »

Кина ја претрка Србија во петте наши најголеми трговски партнери (инфографик)

Во јануари 2019 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, нашата земја најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Кина и Бугарија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Со влегувањето во групата топ пет трговски партнери на нашата држава Кина и го зеде местото на Србија, која традиционално …

Прочитајте повеќе »

МАПАС ќе ги информира пензионерите кои се оштетени со нераспределбата на пензиите

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС), известува  дека во рамките на своите надлежности ќе соработува со надлежните институции заради заштита на интересите на членовите на пензиските фондови, поради скандалот со пензиите кој го откри Министерството за труд и социјална политика (МТСП). „Исто така, МАПАС ја известува јавноста дека ќе …

Прочитајте повеќе »

Економските аналитичари до 2020 година очекуваат пораст на инфлацијата, но и на БДП

Постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот пораст во 2019 и во 2020 година очекуваат економските аналитичари во најновата анкета за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП на Народната банка. „Така, за 2019 година очекуваат дека просечната стапка на инфлација ќе изнесува 1,8 отсто, а 2 отсто …

Прочитајте повеќе »

Буџетот е рекорден, но колку реално и остварлив!?

Бизнисмените претпазливи оптимисти, синдикатите задоволни, ама половично. Во буџетот има пари за сѐ, но најмногу за плати, пензии и социјални трансфери. Повеќе пари за граѓаните, но и за стопанството. 2019 година ќе биде година во која Владата ќе има на располагање да троши 3,7 милијарди евра. Рекордно тешкиот буџет носи …

Прочитајте повеќе »

Банките остварија рекордна добивка од 124 милиони евра за девет месеци

Банките во Македонија заклучно со септември, годинава остварија добивка по оданочување во износ од 7,6 милијарди денари или 124 милиони евра, што е зголемување за 70 отсто во споредба со првите девет месеци од минатата година и највисок профит на банкарскиот сектор во историјата на земјава. Од Народната банка во …

Прочитајте повеќе »

Finance Think: Во третиот квартал од 2018, БДП порасна за 3% на годишна основа

Finance Think  го публикуваше Макроекономскиот монитор за третиот квартал од 2018 година, при што е констатирано дека БДП порасна за 3% на годишна основа. Иако овој раст е сеуште под потенцијалот на економијата, тој укажува на блага стабилизација на економската активност по продолжениот период на политичка неизвеност. И понатаму, двигател на економијата …

Прочитајте повеќе »

Јавниот долг се зголемил за повеќе од три пати за десет години (инфографик)

Влегува ли Македонија во должнички вртлог имајќи предвид што секоја година од домашни и од странски извори мора да се позајмуваат пари за да се вратат старите долгови и да се покријат буџетските расходи е прашање на кое е извесен потврден одговор, ако се земе предвид дека и по промената …

Прочитајте повеќе »