протест косово

Хрватското разузнавање: Концептот „Српски свет“ го загрозува суверенитетот на земјите од регионот

Хрватската безбедносно-разузнавачка агенција посочува дека овој концепт е особено насочен кон Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македонија

Србија продолжила во 2022 година да го шири концептот „Српски свет“ во земјите од регионот, вклучувајќи ја и Северна Македонија, се наведува во годишниот извештај на Агенцијата за државна безбедност и разузнавање на Хрватска за 2022 година. Главната цел на овој концепт е ширењето на српското политичко, економско, културно-религиозно и друго влијание во соседните земји, каде што живее српско население, пишува црногорскиот весник Побједа.

Хрватската безбедносно-разузнавачка агенција посочува дека овој концепт е особено насочен кон Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македонија. Според хрватската агенција, по војната во Украина, во Западен Балкан е отворен простор за влијание на незападни актери, кои се обидуваат да ја искористат нестабилноста и неразвиените државни и општествени институции во земјите за да ја зајакнат својата „мека моќ“, да ги прошират сопствените интереси и проекти, а понекогаш и да доведат и до дополнително забавување на евроатлантската перспектива на овие земји.

„Па така, Русија своето влијание во Западниот Балкан се обидува да го пренесе првенствено преку Србија и Република Српска во Босна и Херцеговина. Русија се обидува да влијае во овој регион и со нетрадиционални алатки. На пример, на подрачјето на Западен Балкан постојат клубови „Ноќни волци“, кои се создадени по моделот на мото-групата „Ноќни волци“ од Русија, која е блиска до Кремљ и рускиот претседател Путин“, стои во извештајот на хрватската безбедносно-разузнавачка агенција.

Во опсежниот текст на „Побједа“ се наведува дека „Ноќните волци“ од Русија се вметнати на списокот на санкции на ЕУ уште од 21 јули 2022 година и на нив им е забранет влез во земјите-членки на ЕУ поради ширењето на руската пропаганда и антиукраинските кампањи. Од друга страна, токму членовите на „Ноќните волци“ често се учесници на просрпски и проруски протести во Србија, Црна Гора и Република Српска во Босна и Херцеговина.

„Русија, исто така, се обидува да го задржи своето медиумско-пропагандно влијание врз подрачјето на Западен Балкан, каде што се обидуваат да го промовираат својот наратив и да поттикнуваат конфликти, особено во односите меѓу Србија и Косово“, се наведува во годишниот документ.

Особено ранлива во ширењето на концептот „Српски свет“ е Црна Гора, каде постои длабока поделба меѓу две струи – патриотската прозападна струја и просрпската и проруска струја, се наведува во извештајот на Агенцијата за државна безбедност и разузнавање на Хрватска.

„Оваа општествена поделеност се одразува и на нестабилните политички услови, што резултираше со падот на минатата влада. Односот меѓу Црна Гора и Српската православна црква во Црна Гора е едно од клучните општествено-политички прашања што го дели црногорското општество и го доведува во прашање црногорскиот национален идентитет, државниот суверенитет и надворешнополитичката ориентација“, пишува во извештајот на хрватската безбедносно-разузнавачка агенција.

Прочитајте повеќе

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на ЕУ против Русија

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на ЕУ против Русија

Србија не се усогласи со последниот пакет санкции на Европската Унија против Русија како одговор …