Пари

Вести од светот на парите и финансиите.

Годишните сметки и финансиски извештаи ќе може да се достават хартиено во УЈП и електронски

Централниот регистар информира дека на 27, 28 и 29 февруари и на 16 март годинава ќе врши прием на годишни сметки и финансиски извештаи за 2019 година од 08 до 20 часот. „Mикро и мали субјекти, што нема да достават годишна сметка во хартиена форма во законскиот рок, ќе имаат …

Прочитајте повеќе »

Со нов закон ќе се либерализираат платежните услуги

министерство за финансии

Министерство за финансии подготвува предлог-закон за платежни услуги и платни системи со образложение дека е застарен Законот за платниот промет со кој во моментов се уредени платежните услуги и платните системи, а кој е донесен во 2007 година. Оттаму велат дека тој не е во согласност со новите трендови и технологии …

Прочитајте повеќе »

Ангеловска: МојаНаграда дава одлични резултати, над 15 милиони сметки скенирани во јануари

МојДДВ #МојаНаграда дава одлични резултати во првите месец и пол од реализацијата. Во јануари има скенирaно убедливо најмногу фискални сметки преку апликацијата МојДДВ, или над 15 милиони сметки, а наплатениот ДДВ во јануари од скенираните сметки е за над 70% повисок во однос на просекот од претходните пет месеци, додека …

Прочитајте повеќе »

Започна исплатата на повратот на ДДВ за скенираните сметки од октомври до декември 2019

Мојддв

Управата за јавни приходи (УЈП) ја започна исплатата за скенираните фискални сметки од второто тримесечје во рамките на „Мој ДДВ“. Средства на трансакциските сметки ќе добијат оние граѓани кои скенирале сметки во периодот од октомври до декември 2019 година, информираше директорката на УЈП Сања Лукаревска. За второто тримесечје од „Мој …

Прочитајте повеќе »

Горивата поевтинуваат од ноќеска на полноќ

горива бензини

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во прoсек за 2,82 проценти во однос на цените утврдени со одлуката од 27 јануари. „Малопродажната цена на „еуродизел“ се намалува за два денари за литар и ќе изнесува 58 …

Прочитајте повеќе »

Анализа: Долговите кон јавниот сектор се 130 милиони евра (инфографик)

Сѐ што значи државен сектор, на централно и на локално ниво, преку сите институции и сектори, лани по сите основи пријавил доспеани, а неплатени обврски во износ од речиси 272 милиони евра, пишува „Порталб“. Во последниот квартал во однос на третиот во 2019 – та е забелeжaно намалување на долгот …

Прочитајте повеќе »

Девизните резерви ни се на рекордно ниво од 3,2 милијарди евра

Состојбата на бруто девизните резерви на 31 декември 2019 година изнесува 3,26 милијарди евра, што во однос на крајот од третото тримесечје од минатата година претставува пораст од 135,1 милион евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Притоа, трансакциите за сметка на државата, како и интервенциите на Народната банка на девизниот пазар …

Прочитајте повеќе »

Пораст на потрошувачките, станбените и автомобилските кредити

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити во декември, минатата година е забележан месечен пораст од 1,3 отсто и 2 отсто, како и годишен пораст од 14,6 отсто и 12,7 отсто, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Автомобилските кредити во декември забележаа …

Прочитајте повеќе »