Македонија

Вести и новости од Македонија.

Ковачевски – Гир: Следниот чекор кон европската цел е важен за квалитетот на живот на македонските граѓани и за стабилноста во Европа

Ковачевски – Гир

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, имаше средба со шефот на Делегацијата на Европската Унија во земјава, Дејвид Гир. На состанокот е реафирмирана силната поддршка од европските партнери за евроинтеграцискиот напредок на Република Северна Македонија. Следниот политички чекор по европскиот пат, како што е констатирано, е директно …

Прочитајте повеќе »

Влада: Одлука за прераспределба на средства од Буџетот, со цел зголемувања плати, пензии, социјална помош, набавка на лекови, поддршка на компании

влада

Владата на Република Северна Македонија го разгледа и утврди Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за извршување на Буџетот на Република Северна Македонија за 2023 година и ја разгледа и утврди Предлог – одлуката за прераспределба на средства помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите. …

Прочитајте повеќе »

Тренчевска: Општина Делчево добива нова градинка со капацитет за 130 деца, потпишан договорот за нејзина изградба

Тренчевска во Општина Делчево

Во просториите на Општина Делчево, денес се потпиша Договор за изградба на нова детска градинка помеѓу Министерството за труд и социјална политика претставувано од министерката Јованка Тренчевска и Општина Делчево од страна на градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски и изведувачот кој е задолжен да ја изгради. По тој повод, …

Прочитајте повеќе »

Царинска управа: Запленети 4 тона апчиња и гел за потенција во вредност од 41,7 милиони денари ризични по здравјето на граѓаните

заплена царинска управа

Спречена нелегална трговија на 4 тона апчиња и гел за орална употреба за потенција во вредност од 41,7 милиони денари ризични по здравјето на граѓаните, откако царински инспектори од Секторот за контрола и истраги при детален преглед на стоката утврдија дека фирмата која ja внела стоката во државата нема важечко …

Прочитајте повеќе »

Експресно усвоени законските измени за пониски казни за корумпираните функционери

собрание

Жестоки реакции во јавноста предизвика носењето на законските измени кои власта ги предложи како дел од директивите на ЕУ, особено затоа што истите воопшто не биле предмет на дебата во работната група за изработка на нов Кривичен законик Пишува: Мери Јордановска Со 48 гласа „за“, 36 „против“, и еден воздржан, Собранието …

Прочитајте повеќе »

Онколошките пациенти влегуваат во обвинителството: Бараме вистина и одговорност!

Онколошките пациенти протест

Една ни е целта – да се стави крај на криминалот на онкологија, да се врати довербата во докторите, да се врати мирот на луѓето кои изгубиле некој и да се отстранат прашалниците кај децата кои прашуваат, дали ти мамо ја примаше соодветната терапија“, вели Ана Марјановиќ за Мета.мк, која …

Прочитајте повеќе »

С.Македонија и Албанија ќе ги ревитализираат шумите важни за опстанокот на балканскиот рис

Во текот на изминатите две децении, Северна Македонија и Албанија загубиле 5,5, односно 6,5 отсто од вкупната површина на шумите, според податоците од Global Forest Watch. Трендот е алармантен особено во регионите богати со биодиверзитет, кои ги опфаќаат и живеалишта неопходни за опстанокот на критично загрозениот балкански рис Во текот …

Прочитајте повеќе »

Маричиќ од Хераклеја: Со средства од ЕУ го заштитуваме македонското културно наследство и го поттикнуваме локалниот туризам

Маричиќ од Хераклеја

„Битола има уникатна позиција и припаѓаат на две групи за прекугранична соработка и со Грција и со Албанија. Проектот „Смарт-кул-тур“ покажува на дело како преку средствата од Европска Унија се поврзува локалното население, како се придонесува кон локалниот развој и како се поттикнува локалниот туризам и се заштитува културното и …

Прочитајте повеќе »